Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednosti i mane epiduralne analgezije

Najveća je prednost epiduralne analgezije to što jedino ona može u potpunosti blokirati bol u trudu, dok druge metode samo smanjuju bolove.

prednosti i mane epiduralne analgezije

Ako rodilja ima čvrsto ušće maternice, epiduralna može olakšati otvaranje ušća maternice i ubrzati porođaj na samom početku, što katkad rezultira i time da uklanja potrebu za carskim rezom. “Velika je prednost i to što se mogu ponavljati doze, što anesteziolog može kontrolirati učinkovitost epiduralne analgezije prilagođavanjem vrste, količine i jačine anestetika. To je jako važno jer se jačina bola koji rodilja osjeća tijekom porođaja drastično mijenja te s napredovanjem porođaja i približavanjem djetetove glavice porođajnom kanalu trudnica može iznenadno osjetiti bolove, pa se doza anestetika može pojačati. Trudnica je potpuno svjesna tijekom porođaja, a zbog izostanka bolova može se odmoriti i opustiti te tako ima dovoljno snage za sam izgon djeteta. Postiže se i izvrsna postoperativna analgezija, a sve to ne utječe na zdravlje bebe”, ističe dr. Nada Bilić, specijalistica anesteziologije i reanimatologije pri Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a “Sestre milosrdnice”.

No ta metoda ima i svoje nedostatke. Treba znati da preuranjeno postavljanje epiduralne analgezije može prouzročiti nestanak trudova, pa je ponekad potrebno dovršenje porođaja carskim rezom. Epiduralna u kasnijoj fazi porođaja može usporiti spuštanje i izgon djeteta. Također, davanje pune doze anestetika kada je ušće maternice potpuno otvoreno, može dovesti do mišićne slabosti, pa majka na samom kraju porođaja ne može istisnuti dijete. Takva situacija zahtijeva instrumentalno dovršenje porođaja i to najčešće vakuumom. Ipak, to se može izbjeći adekvatnim vođenjem epiduralne analgezije, odnosno prilagodbom koncentracije i doze anestetika stadiju porođaja, ali i individualnim potrebama rodilje te strpljenjem – ako to stanje djeteta dopušta.

Moguće komplikacije

Iako ćete često čuti da je mogućnost nuspojava i komplikacija kod epiduralne analgezije minimalna, one ipak postoje i neke od njih mogu biti jako opasne.

“Anestetici u epiduralnoj analgeziji mogu dovesti do pada krvnog tlaka trudnice i do usporenog rada srca djeteta. Od ranih komplikacija još je moguće da epiduralna uhvati samo polovicu tijela, a moguća je i punkcija dure. U manje od jedan posto pokušaja dolazi do punkcije tvrde ovojnice leđne moždine zbog predubokog prolaza epiduralne igle te istjecanja cerebrospinalne tekućine. Tada se, obično nakon 24 sata, kod rodilje može javiti jaka glavobolja koja se liječi mirovanjem, infuzijom i običnim analgeticima te davanjem tzv. blood patcha – krv rodilje injicira se u epiduralni prostor kako bi se zatvorio otvor u duri. Moguć je i visoki spinalni blok (jaka motorička blokada), kada lijek prodre u spinalni kanal. Ipak, sve su te rane komplikacije lako rješive”, objašnjava dr. Bilić.

No postoje i mnogo opasnije komplikacije, iako su iznimno rijetke.

“Najteže komplikacije porođaja uz epiduralnu analgeziju jesu epiduralni hematom (krvarenje u epiduralni prostor, čija je učestalost 1 na 164.000 i koje se mora riješiti operacijom unutar 24 sata), duboka epiduralna infekcija (učestalost 1 na 145.000) te trajno oštećenje živca (učestalost 1 na 70 -240.000). Teža je komplikacija i prolazno neurološko oštećenje (učestalost 1 na 6700). Obično je riječ o prolaznim iritacijama živaca. Križobolja koju žene znaju osjećati nakon porođaja nije posljedica epiduralne analgezije, nego prolaska glavice djeteta kroz porođajni kanal i pritiska na živce u tom području”, rekla je dr. Bilić.

Kako epiduralna analgezija djeluje na dijete?

Prema posljednjim znanstvenim studijama primjena epiduralne analgezije nema negativno djelovanje na novorođenče. Pojedine studije čak pokazuju da bebe čije su majke rodile uz epiduralnu analgeziju imaju bolje rezultate Apgar testa u odnosu na bebe koje su rođene bez epiduralne. (Apgar test mjeri vitalnost novorođenčeta pomoću osnovnih parametara odmah nakon rođenja: boja kože, srčani rad, tonus mišića, stupanj očuvanosti refleksa i pokušaj disanja.)

“Bol koji rodilja osjeća kod porođaja izaziva kružnu reakciju jer, kada ženu boli, dijete je lošije. Zato je pogrešno mišljenje da štetite svom djetetu ako rađate uz epiduralnu analgeziju. Nije istina ni da epiduralna uspavljuje vaše dijete te da čini njegov mišićni tonus slabijim. To se može dogoditi kada se rodilji daju lijekovi protiv bolova intravenozno, ali ne i kod epiduralne analgezije”, ističe naša sugovornica.

No sa sigurnošću se može tvrditi da epiduralna analgezija ima puno manje utjecaja na dijete od sistemskih narkotika i potpune anestezije.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Thinkstock

Najnovije

Najpopularnije