Porođaj je proces koji uvijek slijedi predvidljive faze, no tempo odvijanja svake faze je individualan kod svake žene

Porođaj je proces koji će teći u četiri faze. Počinje laganim kontrakcijama maternice odnosno trudovima, a završava, porođajem posteljice. Naravno, izgon djeteta jest najvažniji dio porođaja, no nakon izgona mora doći do porođaja posteljice te šivanja međice ako je bilo epiziotomije. Dva sata nakon izgona djeteta odnosno nakon izlaženja posteljice smatra se da je porođaj završen i počinje oporavak majke. Kako će sve teći, detaljnije je opisano u svakom pojedinom porođajnom dobu:

1. Prvo porođajno doba

U ovom se razdoblju otvara ušće maternice, što traje otprilike 7 do 10 sati, u drugorotkinja 5 do 7 sati. Počinje tupom boli u donjem dijelu trbuha ili nisko u leđima te polako prelazi u kontrakcije maternice. Trudovi se u početku javljaju svakih 10 do 15 minuta i traju 15 do 30 sekunda te su razmjerno blagi. Prije samog porođaja javljaju se svakih 60 do 90 sekunda i traju od 1 do 3 minute. Kad se ušće maternice potpuno otvori, trudovi čine sve jači pritisak na vodenjak i on pukne. To je znak za odlazak u rodilište. Vodenjak više ne štiti dijete i potreban je veći nadzor djeteta. U slučaju da imate trudove, a nije vam puknuo vodenjak, slobodno možete ostati kod kuće sve dok se razmak između kontrakcija ne svede na otprilike pet minuta.

U rodilištu će vam pomoći da prirodno dođe do pucanja vodenjaka ili će ono biti izazvano na umjetan način. Ako je do puknuća vodenjaka došlo bez trudova, u rodilište je najbolje odvesti se u ležećem ili poluležećem položaju. Daljnji tijek prvog porođajnog doba uvelike ovisi o izabranom rodilištu i vašoj viziji porođaja. Katkad žene dođu u rodilište dosta prije vremena, pa šeću ili vježbaju na lopti dok im ne pukne vodenjak i dok se dovoljno ne otvore. Ako je s vama i partner, iskoristite njegovu prisutnost koliko vam to odgovara bez ustručavanja. Ako, pak, samo želite mir i tišinu, to mu dajte do znanja, jer vaša je opuštenost u ovim trenucima najbitnija za daljnji tijek porođaja.

2. Drugo porođajno doba

Ovo doba počinje kad je ušće maternice otvoreno 10 cm, vodenjak je prsnuo i glavica je vidljiva na izlazu. Trudovi se javljaju svake 2 minute i traju 100 sekunda. Ako ste unaprijed dogovorili epiduralnu anesteziju i ako je ona uspješno dozirana, taj pojačani intenzitet nećete osjećati i morat ćete pratiti upute primalje ili porodničara kad je potrebno tiskati. Rađate li prvi put, ovo porođajno doba moglo bi potrajati 1-2 sata, a ako ste već rađali, onda oko pola sata. Nekima će trebati samo 5 ili 10 minuta. Trajanje izgona bit će dulje ako trudnica ne tiska usporedno s trudovima i steže mišiće dna zdjelice kad nije potrebno. Svu ćete bol zaboraviti kad u naručje primite bebu.

Ne brinite se ako dijete odmah ne zaplače, nekim bebama treba više vremena da se prilagode novoj okolini. Rezanje pupčane vrpce često se prepušta očevima, no neka to bude dogovor između vas i partnera. Vaš prvi nakit koji ćete dobiti nakon izgona jest narukvica s istim brojem koji dobiva i vaša beba. Iako mislite da je ovo za vas bilo nešto iznimno iscrpljujuće i da ste jedva dočekali da završi, zamislite koliko se tek namučilo dijete provlačeći se kroz uzak porođajni kanal. Nakon svega zaslužuje da ga udobno smjestite u svojem naručju ili na trbuhu, da se osjeti zaštićeno i spokojno. Nježnost i ljubav sve su što u tom trenutku od vas treba te da mu dopustite da što više vremena provede uz vas. Nebrojeno smo puta pisali o važnosti provođenja prvih nekoliko zajedničkih sati s bebom kada se stvara osjećaj privrženosti između mame i bebe i nastavlja izgradnja njihova odnosa koji je počeo još tijekom trudnoće.

3. Treće porođajno doba

Svi strahovi vezani uz porođaj napokon su iza vas. Iscrpljeni ste, najradije biste samo spavali, no tu je mali “paketić” koji vas treba. Druženje s njim potaknut će lančani proces hormona i izazvati lagane trudove kojima će biti porođena i posteljica otprilike pola sata nakon porođaja. Ako niste imali prirodni porođaj, vjerojatno ćete dobiti injekciju uterotonika za poticanje trudova. Normalno je da izgubite i nešto krvi jer se pri odvajanju posteljice od maternice kidaju i krvne žile koje su povezivale posteljicu s maternicom. Posteljica se mora pomno pregledati kako bi se utvrdilo da su izvađeni svi njezini dijelovi. Inače postoji rizik od obilnog krvarenja.

4. Četvrto porođajno doba

Nakon porađanja posteljice ulazite u četvrto porođajno doba koje traje dva sata, koliko je najčešće potrebno za rani oporavak. Ako je tijekom porođaja izvedena epiziotomija, ili je došlo do razdora, slijedi šivanje međice. Raskidane krvne žile polako se zatvaraju. Zatim vas sele na odjel babinjača, zajedno s vašim djetetom (ako rodilište ima rooming-in i ako je dijete zdravo). Iskoristite boravak u rodilištu kako biste uvježbali dojenje, prematanje i pitali sve što vas zanima o njezi dojenčeta. Nakon toga vam želimo brz povratak kući i brz oporavak.

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Thinkstock