Iako partner želi podržati rodilju, često nije siguran koja je zapravo njegova uloga. Biti pratnja na porodu nije mala stvar jer se od osobe traži samopouzdanje i odlučnost pri zauzimanju za prava svoje partnerice, što u nepoznatom okruženju može biti izazovno.

Jedan tata iz Nizozemske tako je od silnog stresa pao u nesvijest dok mu se supruga porađala, a fotografija, koja je nastala u tim trenucima, postala je viralna na društvenim mrežama.

'Porod je jednako uzbudljiv za očeve kao i za majke. Dok mama radi teške stvari, i tata mora kontrolirati disanje. Ponekad jednostavno postane previše uzbudljivo. Srećom pa su me angažirali', napisala je fotografkinja koju je par doveo da zabilježi najljepše trenutke poroda.

Ona je snimila fotografiju oca koji leži na podu rađaonice dok njegova žena rađa bebu.

Tata je nakon kraćeg vremena došao k sebi, a on je dokaz da se i budući očevi trebaju pripremiti za ono što ih čeka u rađaonici.

I partner se treba pripremiti

Kako bi se partner što bolje pripremio za porod, važno je da se uključi u pripreme i tečajeve koje pohađate u trudnoći. Kad stekne sliku o tome kako porod izgleda, što se u njemu sve može dogoditi i kako vam konkretno može pomoći, osjećat će se samopouzdanije i bit će spremniji pružiti vam adekvatnu podršku.

Budite iskreni jedan prema drugome

Potaknite partnera da i on pripremi svoju ‘torbu za porod’ u koju će staviti vodu, grickalice i ono što bi mu moglo zatrebati da se osvježi i dođe k sebi.

Ako vaš partner zatreba pauzu ili osjeti preplavljenost emocija, ohrabrite ga da bude iskren prema vama i da se povuče na neko vrijeme kako bi se oporavio. Svatko od nas drugačije reagira na stres i važno je da se oboje osjećate slobodno reći ono što osjećate i reagirati u skladu s tim.

Neki partneri, uza svu pripremu i razgovore, jednostavno nisu spremni i voljni prisustvovati porodu. Ako vaš partner smatra da nije dorastao zadatku i da će vam više odmoći nego pomoći u rađaoni, poštujte njegovu odluku i razmislite postoji li netko tko bi ga mogao zamijeniti u toj ulozi. Nemojte čekati zadnji trenutak za tu odluku već se pokušajte organizirati na vrijeme.