Porod je poseban događaj za svaku majku, od prvih trudova do dolaska bebe mogu proći sati. Tijekom toga procesa, spoznat ćete koliko je vaše tijelo jako, ali i koliko vam je jaka psiha. Pod utjecajem ste raznih hormona, a doživjet ćete apsolutno pomicanje vlastitih granica. U konačnici, vidjet ćete svoju bebu, i ove trenutke pamtiti do kraja života.

Sve počinje prilično lagano i tijelo se polako, kroz slabije trudove, priprema za veliki završetak, a to je tiskanje, ili izgon vaše bebe. Primalje, od kojih je većina i sama iskusila porod, budućim mamama daju sljedeći 7 zlatnih savjeta o što učinkovitijem izgonu.

1. Tiskajte kao da imate veliku nuždu

Opustite tijelo i bedra i tiskajte najjače što možete. Iako će vam se učiniti u jednome trenutku kako biste doista mogli isprazniti i mjehur i crijeva tijekom izgona, ne opterećujte se s tim (to se događa svakoj rodilji - i osobe koje vas porađaju navikle su na to).

2. Glava na prsima!

Ako ste oslonjeni na leđa, ok tiskate, obavezno prislonite bradu na prsa. To će vam pomoći da usmjerite dah i snagu na potiskivanje u donjem dijelu tijela.

3. Usmjerite snagu u jednu točku

Dajte sve od sebe. Što učinkovitije tiskate i što više uložite napora, to će vaše dijete brže proći kroz porođajni kanal.

4. Važan je fokus

Ostanite fokusirani. Zadržite kontrolu i pokušajte izbjeći nekontrolirano tiskanje – usmjerite tiskanje od pupka nadolje.

5. Promjena položaja

Ponekad, ako tiskanjem ne izgurujete bebu, korisno je promijeniti položaj.

6. Osluškujte instinkt

Nekoliko puta duboko udahnite dok se razvija trud kako biste se mogli pripremiti za tiskanje. Kako je trud na vrhuncu, duboko udahnite, a zatim potisnite svom snagom - zadržavajući dah ili izdišući... što god vam odgovara. Ako želite da vas babica usmjerava brojeći do 10, i to je u redu - nema čarobne formule. Radite ono što dolazi spontano i prirodno. Slijedite porive koje osjećate da tiskate i rodit ćete svoju bebu. (Zapravo, rodit ćete čak i ako ne slijedite svoje porive ili ako uopće nemate porive; pokraj vas su primalja i liječnik i oni će vam pomoći porod iznijeti do kraja)

7. Odmarajte između trudova

Morat ćete sačuvati svoju energiju i odmoriti se za sljedeću rundu - tiskanje je intenzivan napor.

mama u bolnici s tek rođenom bebom
Shutterstock 

Nemojte se obeshrabriti! Tiskanje može biti proces dva koraka naprijed, jedan korak unatrag – stoga nemojte biti frustrirani kada se bebina glava pojavi pa potom nestane. S vama je bolničko osoblje koje će vam pomoći da vaša beba napokon bude u vašem zagrljaju.