Iako bi ženama u porodu fokus trebao biti na bebi i njima samima, nije rijetkost da u najtežim trenucima pokušavaju pomoći partneru koji se možda ne snalazi najbolje u rađaoni. Primalja Jane Berry za Kidspot komentira kako rodilja ne smije skrivati svoje emocije i bol, kako bi zaštitila partnera. Čak i ako se on teško nosi s njezinom nelagodom, žena u porodu mora biti slobodna izraziti sve što joj dođe, a partner se za takve trenutke treba pripremiti dovoljno ranije.

Zajednička priprema za porod

Porod može biti izazovan događaj za neke parove. Iako partner želi podržati rodilju, često nije siguran koja je zapravo njegova uloga. Biti pratnja na porodu nije mala stvar jer se od osobe traži samopouzdanje i odlučnost pri zauzimanju za prava svoje partnerice, što u nepoznatom okruženju može biti izazovno.

Važno je osvijestiti da je fleksibilnost ključna u porodu, ali i da je bol sasvim prirodan dio procesa. Neki partneri imaju potrebu spasiti žene od porođajne boli jer im se ona čini prevelika i neprirodna no rodilje ne trebaju zaštitu i spas od boli već svjesnu podršku i ohrabrenje partnera.

U porodu se rodilja ne bi trebala opterećivati time kako se partner osjeća već bi fokus trebao biti na njoj i bebi. Kako bi se partner što bolje pripremio za porod, uključite ga u pripreme i tečajeve koje pohađate u trudnoći. Kad stekne sliku o tome kako porod izgleda, što se u njemu sve može dogoditi i kako vam konkretno može pomoći, osjećat će se samopouzdanije i bit će spremniji pružiti vam adekvatnu podršku.

žena rađa u bolnici
Shutterstock 

Budite iskreni jedan prema drugome

Potaknite partnera da i on pripremi svoju ‘torbu za porod’ u koju će staviti vodu, grickalice i ono što bi mu moglo zatrebati da se osvježi i dođe k sebi.

Ako vaš partner zatreba pauzu ili osjeti preplavljenost emocija, ohrabrite ga da bude iskren prema vama i da se povuče na neko vrijeme kako bi se oporavio. Svatko od nas drugačije reagira na stres i važno je da se oboje osjećate slobodno reći ono što osjećate i reagirati u skladu s tim.

Neki partneri, uza svu pripremu i razgovore, jednostavno nisu spremni i voljni prisustvovati porodu. Ako vaš partner smatra da nije dorastao zadatku i da će vam više odmoći nego pomoći u rađaoni, poštujte njegovu odluku i razmislite postoji li netko tko bi ga mogao zamijeniti u toj ulozi. Nemojte čekati zadnji trenutak za tu odluku već se pokušajte organizirati na vrijeme.