Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAGINALNI POROD BEZ INTERVENCIJA: Majke savjetuju kako se najbolje pripremiti za veliki dan

Autor Sunčica Got

Nemedikalizirani vaginalni porod nosi svoje rizike, ali i niz prednosti za majku i bebu.

 Porod Izvor: Shutterstock

Neće svaka žena iskusiti vaginalni porod bez medikamenata, a neke žene neće ni željeti takvu vrstu poroda. Ipak, iskustvo je pokazali da ovaj porod ima najmanje rizika, omogućuje brži oporavak, manje tiskanja i slabije pucanje. Nekoliko je majki za magazin Parents savjetovalo kako se najbolje pripremiti za ovakav porod.

Okružite se pozitivnim pričama

Izbjegavajte knjige koje vam utjeruju strah u kosti kao i opsesivno čitanje horor priča s poroda, dijeljenih na forumima. Okružite se prijateljicama koje vas podržavaju, smiruju i koje s vama dijele svoja pozitivna iskustva. Ako ste sklone ritualima, dogovorite neki pretborođajni ritual koji će vas napuniti pozitivnom energijom i olakšati vam pripremu za porod.

Zamišljajte svoju bebu dok tiskate

Jedna je mama podijelila kako joj je posebno korisna bila tehnika vizualizacije u porodu. Za vrijeme najsnažnijih trudova, zamišljala je kako drži svoju bebu na plaži i kako s njom uživa. To joj je pomoglo da prebrodi bol, bez medikamenata. Također je sebi ponavljala mantru kako je snažna i kako njezino tijelo zna što radi.

 mama je rodila bebu Izvor: Shutterstock

I vi i partner istražite sve mogućnosti

Određene medicinske intervenciju su u porodu praksa, ali nisu uvijek nužne. Zabrana kretanja, pijenja, jedenja ili prisilno bušenje vodenjaka još uvijek se prakticira u određenim bolnicama, a ne postoji znanstvena podloga za takve postupke.
Jedna mama savjetuje da se vi i vaš partner dobro upoznate s mogućim intervencijama te vašim pravima na porodu. Možda će vam u tim trenucima biti teško boriti se za svoja prava i baš je zato važno da partner bude upoznat s cijelim postupkom i govori za vas.

Trenirajte za porod

Najbolje što možete napraviti za svoje tijelo kako bi ga pripremili za porod je da vježbate, tvrdi jedna mama. Naravno, vježbe moraju biti prilagođene za trudnice i vaše stanje, ali svakodnevno vježbanje ojačat će vaše tijelo i dati vam osjećaj da možete izdržati bol. Također, fizički će oporavak vjerojatno biti lakši.

Imajte plan, ali budite fleksibilni

Jedna mama opisuje kako je za svoj porod na laptopu pripremila omiljenu seriju, misleći da će joj to poslužiti kao dobra distrakcija od bola no tijelo je tražilo da se fokusira na disanje i to joj je na kraju olakšalo trudove.
Priprema za porod uvijek je dobra i potrebna, ali važno je ostati dovoljno fleksibilan i prepustiti se onome što će nas tijelo u tom trenutku tražiti, a što može biti sasvim drugačije od planiranoga.

Možda će vas zanimati

Najnovije