Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o uvjetima porođaja

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je nove preporuke u vezi sa zdravljem trudnica i rodilja, kao i savjete o smanjivanju nepotrebnih medicinskih intervencija. Poklapaju li se ovi uvjeti s onima koje ste sami imali u rodilištu, ...

Širom svijeta tijekom jedne godine obavi se oko 140 milijuna porođaja od kojih najveći broj njih prođe u najboljem redu. Međutim, medicinski radnici u prethodnih su dvadeset godina zabilježili veliki porast intervencija koje su se ranije koristile samo u slučajevima komplikacija - kao što su davanje oksitocina koji ubrzava porođaj i carski rez.

"Želimo da žene rađaju u sigurnom okruženju, u dobro opremljenim rodilištima i uz vrhunski obučeno osoblje. Ipak, unatoč našim preporukama, broj prirodnih porođaja tijekom kojih je korištena neka vrsta intervencije ili medikamenata, je u stalnom porastu", kaže dr Dr Princess Nothemba Simelela, asistentica direktorica odjela za zdravlje obitelji, djece i adolescenata Svjetske zdravstvene organizacije. "Ako porođaj teče normalno i rodilja i njena beba su u dobrom stanju, nema potrebe za medikamentima ili da se obavlja bilo kakva vrsta kirurških intervencija", dodaje liječnica.

Porođaj je prirodan proces koji se u najvećem broju slučajeva završava bez ikakvih komplikacija po mamu i bebu. Ipak, studije pokazuju da broj zdravih trudnica koje tijekom porođaja uzmu neki medikament ili se izvrši neka intervencija, konstantno raste.

Novi vodič Svjetske zdravstvene organizacije iz 2018. uključuje 56 preporuka koje se zasnivaju na istraživanjima, a tiču se njege potrebne ženi i bebi tijekom i nakon porođaja. Preporuke uključuju da rodilja tijekom porođaja mora imati odličnu komunikaciju i podršku od strane medicinskog osoblja, kao i osiguranu privatnost i povjerenje. Ženama se mora omogućiti da biraju žele li da s njima na porođaju bude partner, hoće li uzeti sredstvo protiv bolova, kao i da biraju položaj u kojem će rađati.

Svaki porođaj je drugačiji

U novom vodiču se ističe da je svaki porođaj drugačiji i da se dužina njegove aktivne faze razlikuje od žene do žene. Kod prvog porođaja obično traje do dvanaest sati, dok prilikom svakog sljedećeg porođaja obično ne traje dulje od deset. Kako bi smanjili nepotrebne medicinske intervencije, u novom vodiču Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da proširenje cerviksa od jednog centimetra na sat možda nije realno za neke žene i da nema potrebe porođaje u kojima se samo dilatacija odvija sporije proglasiti rizičnima. U novim preporukama se naglašava da sporija dilatacija cerviksa ne znači nužno da ženi treba sredstva za ubrzavanje porođaja.

"Većina žena želi prirodan porođaj bez medicinskih intervencija", kaže Ian Askew, direktor odjela za reproduktivno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije i nastavlja: "Ali i kada je medicinska intervencija bilo koje vrste neophodna, žena mora biti uključena u donošenje te odluke. Naša misija je da sve žene imaju pozitivno porođajno iskustvo."

Smiling man listening to pregnant womans belly in ward of hospital, Image: 326833445, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Svaka žena mora dobiti najbolji tretman

Nepotrebne intervencije tijekom porođaja su rasprostranjene praksa u svim državama širom svijeta - i bogatim i siromašnim.

Sve više žena porađa se u zdravstvenim ustanovama i sve one zaslužuju kvalitetniju njegu. Oko 830 žena na svijetu svakog dana umre od posljedica komplikacija na porođaju, a većina smrtnih slučajeva može se spriječiti kvalitetnijom njegom tijekom trudnoće i porođaja.

U mnogim zdravstvenim ustanovama širom svijeta prevladava nepoštivanje žene čime se krše osnovna ljudska prava i sprječavaju žene da donose odluke tijekom vlastitog porođaja. U mnogim dijelovima svijeta, isključivo liječnici kontroliraju i odlučuju o intervencijama tijekom porođaja i time izlažu zdrave žene nepotrebnim medicinskim intervencijama koje ometaju prirodni proces rađanja.

Kako bismo postigli najbolji fizički, emocionalni i psihološki ishod za ženu i za njenu bebu moramo imati model po kom će se ponašati svi zaposleni u svim zdravstvenim sustavima. Zdravstveni radnici moraju ohrabrivati žene da se porode prirodno i da u fokusu budu majka i njena beba.

Zdravstveni radnici moraju razgovarati sa ženama, upoznati ih s procesom porođaja i reći im da se trajanje porođaja razlikuje od žene do žene. Ali one također moraju znati da porođaj može biti rizičan i nepredvidiv, i da su nekada, u određenim slučajevima, medicinske intervencije neophodne, ali one i onda moraju biti uključene u proces donošenja odluke i u potpunosti upoznate s intervencijom kojoj će biti podvrgnute.

Izvor:www.who.int, yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije