Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA KOJOJ JE POROD OSTAO U LOŠEM SJEĆANJU: Dok je tiskala i stenjala u bolovima, liječnica joj naredila da šuti

Autor Sanja Matasić

Mami Yasmyn Switzer treći je porod ostao u lošem sjećanju zbog rečenice koju je izgovorila liječnica

 mama na porodu.jpg Izvor: TikTok Screenshot

Tijekom proda uobičajeno je da ispuštate razne zvukove, stenjete, jaučete, a ponekad žene i viču. Neki smatraju da ritmično stenjanje pomaže da se beba 'pogurne' niže u zdjelicu i da se lakše kreće porođajnim kanalom. Neke mame tvrde da je na porodu važno osluškivati svoje tijelo i činiti što vam ono govori.

TikTok mama, Yasmyn Switzer, podijelila je u videu svoje iskustvo 3. poroda koje joj baš i nije bilo ugodno, i to samo zbog liječnice koja je bila iznimno neljubazna i gruba.

@yasmynswitzer I was in a perfect rhythm and this completely threw me off #labortrauma#laboranddelivery#pregnancy#birthstory#baby#babygirl#momsoftiktok#momof3♬ original sound - sped up songs ❤️‍

Mama je prva dva poroda imala u bolnici, s prirodnim trudovima, a oba su iskustva bila pozitivna. No s trećim je porodom sve bilo nekako neobično.

Yasmyn je zamolila da joj daju malo vode tijekom trudova, na koju je čekala duže od pola sata. Potom je rekla da joj je neugodno jer na njoj jedna primalja drugu uči kako izgleda kad je rodilja otvorena. No najveći je šok doživjela kada se pojavila liječnica koja ju je trebala poroditi.

@yasmynswitzer Reply to @hannahcaric0 I think I’m done having kids but if I were to have more I’d love to try a home birth with a midwife and doula that I choose and trust. #ScreamItOut#birthstory#pregnant#laboranddelivery#labortrauma#naturalbirth♬ original sound - Yasmyn Switzer

Liječnica je došla čim je puknuo vodenjak, neposredno prije nego što sam počela tiskati', objašnjava Yasmyn.

'I dok sam tiskala, nisam niti vikala niti sam bila previše glasna, samo sam stenjala jer to pomaže porodu. Slušala sam samo svoje tijelo što se tiče tiskanja i pratila kontrakcije. Usred jednog truda, dok sam tiskala bebu, liječnica je povišenim tono rekla: 'Bilo bi dobro da ušutiš, da mogu bolje čuti' .

Mama se prisjeća kako je izgubila ritam disanja i tiskanja te da joj je fokus vratila primalja koja joj je rekla: 'Samo zadrži dah i tiskaj'

Disanje i porod

Naime, iako su komentari ispod videa uglavnom bili negativni prema liječnici i njezinu pristupu, važno je reći da velik dio medicinskih stručnjaka smatra je pravilno disanje, bez vrištanja, stenjanja i vikanja, vrlo važno. Oni potiču porodilje da duboko udahnu i zadrže dah 10 sekundi ili duže nakon što je cerviks već potpuno otvoren.

Točnije, žene se trenira da duboko udahnu na početku kontrakcije, zatim zadrže dah što je dulje te tiskaju. Smatraju da vrištanjem, vikanjem, jaukanjem i sl. smanjujete svoju snagu tiskanja. Zbog toga će vas neki liječnici ili primalje zamoliti da se stišate.

S druge strane, postoje i dokazi koji podupiru sasvim drugačiji pristup trudnicama. Neki pak smatraju da se intervencije kod kontrole disanja ne bi trebale nametati tijekom faze tiskanja i da bi žene trebale biti slobodne slijediti vlastite instinkte, umjesto da slijede izravne upute osobe koja ih porađa.

Možda će vas zanimati

Najnovije