Vaše je tijelo iskusnije u drugoj trudnoći i porodu. Mišići maternice i abdomena su nešto opušteniji pa je moguće da će vam se i trbuh vidjeti ranije nego prvi put te da će beba izaći brže no njegov brat ili sestra. Autorica popularne knjige Što očekivati u trudnoći, Heidi Murkoff, za portal What to expect govori o razlikama u trajanju prvog i drugog poroda. 

U bolnicu dođite nešto ranije nego prvi put

Ako sve bude kako treba, možete očekivati da će trudovi u drugom porodu napredovati brže. Iako su vam u prvom porodu savjetovali da ne dolazite u bolnicu dok trudovi ne dosegnu razmak od pet minuta, drugi biste put mogli krenuti nešto ranije, za svaki slučaj. Čak su i Braxton Hicks kontrakcije jače u drugoj trudnoći i pojavljuju se ranije nego u prvoj.

Latentna odnosno prva faza poroda traje od 10 do 12 sati, a često i kraće kod žena koje su već rodile, za razliku od prosječnih 18 do 20 sati za prvorotkinje. I sljedeća, aktivna faza poroda napreduje brže. Period u kojem se cerviks otvara od 3 centimetra do 8 ili 9 traje otprilike 2 sata dok kod prvorotkinja ta faza traje u prosjeku pet sati.

mama je rodila bebu
Shutterstock 

Cerviks je opušteniji na drugom porodu

Vjerojatno ćete se širiti brže zato što je cerviks manje krut nakon prvog poroda. To će olakšati i vašoj bebi da brže prođe kroz porođajni kanal.

Druga faza poroda, ona u kojoj kreće tiskanje te izgon djeteta uglavnom traje od jedan do tri sata za prvorotkinje, a za mame koje u već rodile manje od jednog sata, a ponekad samo nekoliko minuta. Ipak, iskustva mnogih žena pokazuju da ovakav porod nije uvijek pravilo.

Moguće je da će druga beba biti nešto veće porođajne težine od prve.