Prirodno je pomalo brinuti zbog poroda. Ali ako ste toliko zabrinuti da to najradije ne biste učinili, važno je potražiti pomoć.

Briga zbog poroda vrlo je česta pojava. Porod je važan životni događaj u životu svake žene, stoga nemojte biti strogi prema sebi ukoliko gajite takve osjećaje.

Zapamtite da u ovome nećete biti sami i da će oko vas biti profesionalci koji su prisustvovali brojnim uspješnim porodima. Imat ćete primalju koja će biti tu da vas podržava i brine o vama. Liječnici i sestre imaju puno iskustva u pomaganju ženama tijekom poroda i mogu vam ponuditi analgetike za ublažavanje boli u malim ili većim dozama, ovisno o tome kako se osjećate.

Je li normalno brinuti zbog poroda
Shutterstock 

Savjeti koji bi vam mogli biti od pomoći

  • Svakako recite primalji kako se osjećate jer će vas ona moći utješiti.
  • Razgovarajte s nekim kome vjerujete, kao što je vaš partner, prijatelj ili član obitelji.
  • Razmislite kako želite roditi i napravite plan poroda što će pomoći pri osjećaju sigurnosti.
  • Uključite se u prenatalni tečaj. Imat ćete priliku upoznati ljude u sličnoj situaciji i saznati više o tome što se događa tijekom poroda.
  • Izbjegavajte čitanje raznih ženskih priča o dramatičnim porođajima na internetu. Oni samo mogu djelovati obeshrabrujuće što vam uopće ne treba.
  • Događa se rijetko je, ali neke se žene toliko boje poroda da ne žele roditi, pa čak i ako stvarno jako žele imati dijete. To se naziva tokofobija i može se dogoditi u svakoj trudnoći. Veliki strah od poroda može utjecati na ženinu odluku o tome kako će roditi svoju bebu.
  • Žene s jakim strahom od poroda često su depresivne ili anksiozne.
  • Ljudima je obično teško razumjeti kako netko može biti toliko uplašen zbog nečega što je 'tako prirodno'. Ali tokofobija je problem mentalnog zdravlja i žene koje ga imaju trebaju liječenje i podršku.

Neke žene imaju jak strah od trudova jer su u prošlosti imale traumatično iskustvo poroda. U tom slučaju može se javiti posttraumatski stresni poremećaj. Ovo je stanje drugačije od tokofobije i zahtijeva drugačiji tretman.

Važno je da liječniku ili primalji kažete kako se osjećate i to što je ranije moguće. Možda će vas uspjeti ohrabriti. Zapamtite, anksioznost je stanje mentalnog zdravlja, a ne znak slabosti, nešto što će nestati samo od sebe ili što biste jednostavno trebali 'pretrpjeti'. Ni primalja ni liječnik vas neće osuđivati zbog takvih osjećaja i usredotočit će na to da vas podrže i da vam pomognu.

Ako je vaša anksioznost izuzetno jaka, trebali biste potražiti savjet stručnjaka za mentalno zdravlje, a u idealnom slučaju, to bi trebao biti netko s iskustvom straha od porođaja.