Ulaskom u deveti mjesec trudnoće, vaše se tijelo polako počinje pripremati za porođaj. Aktivnost bebe se mijenja, ona postaje mirnija jer nema više dovoljno slobodnog prostora za okretanje. Sve više osjećate razdoblja aktivnosti koja se izmjenjuju s razdobljima mirovanja.

Zbog razmekšavanja zglobova pod utjecajem hormona, u nekih se žena počinju pojavljivati bolovi, osećaj težine ili nelagode u zdjelici i u donjem delu leđa. Zdjelične kosti su črvste i jedino se u trudnoći šire, zahvaljujući procesu razmekšavanja kako bi beba prošla kroz porođajni kanal.

Neke će žene u 39. tjednu trudnoće osjetiti da se 'beba spustila'. Spuštanje se može dogoditi između dva do četiri tjedna prije poroda. Međutim, kao i u svim drugim situacijama vezanim uz trudnoću i u ovoj nema pravila. Prvo što možete osjetiti kada se beba spusti jest da lakše dišete jer je do sada maternica pritiskala dijafragmu, što je otežavalo disanje i izazivalo žgaravicu.

trudnica
Shutterstock 

Trbuh je vidljivo niži i izbočeniji, što je drugi znak da se bebina glava spustila u zdjelicu. No ova promjena može dovesti do novih neugodnosti jer pritisak na zdjelicu izaziva osećaj probadanja ili bolova, pa neke žene mogu pomisliti da su to kontrakcije i da je porođaj počeo. Kretanje je također otežano zbog pritiska i izbočenog trbuha, što može dovesti do gubitka ravnoteže.  

Pritisak na mjehur pojačava nagon za čestim mokrenjem, a može se dogoditi da ponekad nećete moći zadržati mokraću što je za većinu trudnica najveći problem kada se beba spusti. Bebini udarci u mokraćni mjehur mogu izazvati nekontrolirano mokrenje.

Sada je pravo vrijeme da započnete s Kegelovim vežbama kako biste ojačali mišiće zdjelice. One vam mogu pomoći u borbi protiv inkontinencije nakon poroda.
Ako je beba krupna, a porođaj težak, moguće da ćete patiti od inkontinencije i do šest mjeseci nakon poroda. To vam se može dogoditi u situacijama kada se zakašljete, kihnete ili se nasmijete.

Kako znati da se beba 'spustila'?

Ako bebu nosite nisko, sve navedeno može izostati pa nećete uočiti razliku. Također, ako niste imali problema s disanjem ili žgaravicom u trudnoći, spuštanje bebe može proći neprimjećeno.

Najpouzdaniji način koji će potvrditi da je bebina glava u zdjeličnom kanalu je liječnički pregled. Vaginalnim pregledom liječnik će utvrditi u kojem se položaju nalazi vaša beba.

Kako bebin položaj utječe na porod?

Prema položaju bebine glave može se pretpostaviti kakav će biti porođaj. Za očekivati je, ako je glava uredno smještena, da će porod teći nesmetano i bez poteškoća.

Spuštanje bebe je ujedno i znak da će porod uskoro početi, ali kada točno, to se ne može sa sigurnošću reći. Mehanizam koji pokreće porod, još uvijek predstavlja veliku nepoznanicu pa je svako predviđanje nezahvalno. Važno je da budno pratite znakove koji će vam pokazati da je porod započeo.

Redovito odlazite na liječničke preglede, a pogotovo pred kraj trudnoće i budete strpljive. Vaša će beba znati kada je pravo vrijeme za njezin susret sa svijetom.