Svatko tko je roditelj zna da je odgoj djece posao koji traje 24/7 i na kraju dana nema garancije da smo ga uspješno obavili. Srećom, postoje neka pravila koja možemo primijeniti kako bismo barem bili sigurni u to da smo na dobrom putu da nam dijete jednog dana izraste u sretnu i uspješnu osobu. Stručnjaci su izdvojili slijedećih 7 štetnih navika koje morate izbjegavati ako se jednog dana ne želite probuditi kraj razmaženog derišta. 

1. Dijete - centar svijeta

Ako svojemu djetetu ispunjavate baš svaku želju i odgovarate na sve njegove zahtjeve, ono će zaključiti kako se svijet vrti baš oko njega. Primjerice, vaše najdraže želi čokoladicu u 23 sata navečer (koju nemate doma) i vi trčite u obližnju trgovinu kako biste je kupili.

shutterstock_1250828449.jpg
Shutterstock Ako svojemu djetetu ispunjavate baš svaku želju ono će zaključiti kako se svijet vrti baš oko njega

2. Ignoriranje pozitivnog ponašanja

Današnji zaposleni roditelji ne primjećuju kada se djeca smireno i tiho igraju ili izbjegavaju nestašluke. Ako im nikada ne dajete do znanja da ste zadovoljni njima i njihovim ponašanjem, propuštate prigodu da potičete pozitivno ponašanje.

3. Nesvjesne poruke

Ako primjećujete i dajete mu pažnju samo kada plače i negoduje, šaljete mu poruku da su tantrumi i suze najbolji način da pridobije vašu pozornost.

shutterstock_2045149754.jpg
Shutterstock Ako primjećujete dijete dajete samo kada plače i negoduje, shvatit će da su suze najbolji način da pridobije vašu pozornost

4. Dijete nema ograničenja

Jedna od roditeljskih zadaća jest da učite dijete socijalnim vještinama, kao što su strpljivost i poštovanje.

5. Ne postavljanje čvrstih granica

Ovo se događa kada djetetu nešto zabranite, ali mu na kraju popustite, jer vam je katkada takav način jednostavniji ili nemate snage za pregovaranje. Ako je djetetu nešto zabranjeno, a onda mu je drugi dan to isto dopušteno, ono ne zna gdje su mu granice i dokle može ići.

shutterstock_1529846243.jpg
Shutterstock Ako djetetu nešto zabranite, ali mu na kraju popustite ono ne zna gdje su mu granice

6. Ne učite dijete odgovornosti

Ako ne naučite dijete odgovornosti kada je napravilo nešto što se vama čini loše, šaljete mu poruku da ono nikada ne radi pogreške. Naučite dijete da preuzme odgovornost za svoje ponašanje. Neka iskusi posljedice svojih pogrešaka.

7. Darivanje djece iz krivih razloga

Nemojte dopustiti da dijete manipulira vama. Primjerice, da mu kupite novi bicikl jer mu je onaj koji ste mu kupili prije nekoliko mjeseci dosadio. Ili ako vam dijete u afektu kaže kako vas ne voli pa mu kupite dar kako biste ga oraspoložili.

shutterstock_431766019.jpg
Shutterstock Nemojte dopustiti da dijete manipulira vama