Mentalno zdravlje je stanje osobne dobrobiti i mogućnost da se suočavamo sa životnim izazovima, da funkcioniramo kod kuće, u školi ili na poslu te da ispunjavamo svoje potencijale i doprinosimo zajednici. 

Kako čuvamo mentalno zdravlje?

Očuvanju mentalnog zdravlja pomaže njegovanje osobnih odnosa s bliskim osobama u kojima prevladava međusobno povjerenje i poštovanje. Važno je imati nekoga s kim možemo otvoreno razgovarati o temama koje nas brinu. Također je važno redovito sudjelovati u aktivnostima koje nas vesele i opuštaju, poput hobija ili sportskih aktivnosti. Mentalno zdravlje dio je zdravlja pojedinca i povezano je s fizičkim zdravljem, stoga aktivnosti usmjerene očuvanju fizičkog zdravlja, poput tjelovježbe, uravnotežene prehrane i boravka u prirodi također doprinose očuvanju mentalnog zdravlja. Kako bismo se mogli uspješno nositi s izazovima svakodnevnog života, važno je odmoriti se onda kada nam je to potrebno. Odmor je važan dio očuvanja mentalnog zdravlja.

shutterstock_1902803560.jpg
Shutterstock Kako bismo se mogli uspješno nositi s izazovima svakodnevnog života, važno je odmoriti se

SMJERNICE ZA RODITELJE

Isprobajte:

 • Svakodnevno odvojite vrijeme za razgovor s djetetom. Broji se i ako je to 15 min razgovora u neke dane, no važno je da smo prisutni i usmjereni na dijete. Pitajte ga o tome kako se trenutno osjeća, kako se osjećalo tijekom dana, je li se nešto dogodilo što ga je razveselilo, rastužilo, naljutilo ili uplašilo.
 • Razgovarajte s djetetom o važnosti pravih prijateljstava. Pitajte ga tko su mu najbolji prijatelji, potaknite ga da ih pozove u goste kako biste ih i vi upoznali.
 • Pitajte dijete o njegovim interesima, saznajte što najviše voli raditi. Ako nema neku redovitu aktivnost u kojoj uživa, potaknite ga da odabere i istraži neki novi hobi. Ono što možete je nuditi različita iskustva i time mu dati priliku da istražuje svoje interese. Možda postoji neka aktivnost koja ga je oduvijek privlačila, ali se još nije okušao u njoj. Predložite mu da se uključi u neku izvanškolsku ili izvannastavnu aktivnost po svom izboru.
 • Potaknite dijete da se pridruži nekom sportskom klubu ili upiše treninge po vlastitom izboru. Redovita tjelovježba doprinosi boljem raspoloženju, višoj razini energije tijekom dana i boljem snu. Osim toga, ovo može biti način da dijete stekne nova poznanstva i prijateljstva.
 • Osigurajte djetetu pristup zdravoj i raznovrsnoj prehrani.
 • Organizirajte obiteljske izlete u prirodi. Vikendom posjetite obližnje brdo, šumu, jezero ili park.
 • Pratite koliko dijete odvaja vremena za odmor. Svima je ponekad potrebno “ne raditi ništa”. Ako vidite da je dijete preopterećeno obvezama, potaknite ga da uzme pauzu. Preporučljivo je svaki dan odvojiti neko vrijeme za odmor, osobito prije spavanja kako bi se tijelo moglo opustiti i pripremiti za spavanje. Većini nas dobro dođe jedan dan u tjednu koji ćemo provesti opuštajući se, bez da „jurimo“ za obvezama.
shutterstock_69436477.jpg
Shutterstock Potaknite dijete da odabere i istraži neki novi hobi

Izbjegavajte:

 • Važno je da dijete samo odabere aktivnost u kojoj želi sudjelovati, stoga izbjegavajte nametati mu vlastite interese.
 • Kada razgovarate s djetetom o prehrani, izbjegavajte razgovarati o izgledu ili tjelesnoj težini jer to djetetu može stvoriti pritisak i poslati poruku da nešto nije u redu s njegovim izgledom.
 • Izbjegavajte provoditi svo slobodno vrijeme u zatvorenim prostorima i/ili pred ekranima.
 • Mentalno zdravlje djeteta važnije je od školskog uspjeha, ali i preduvjet za isti, stoga nastojte izbjegavati poticati dijete da svaki slobodan trenutak provodi učeći.
shutterstock_2278993525.jpg
Shutterstock Izbjegavajte provoditi svo slobodno vrijeme u zatvorenim prostorima i/ili pred ekranima

Izvor: Hrabri telefon, poveznica na letak