Ispadi bijesa, udaranje, griženje, vrištanje i druga ne baš simpatična ponašanja normalna su za malu djecu. Bez obzira na to je li vaše dijete prolazi 'strašnu dvije godine' ili je postalo pravi trogodišnjak, vjerojatno ima neka ponašanja slična svojim vršnjacima.

Stručnjaci se slažu da čak i mala djeca mogu naučiti poštivati kućni red, a sada je pravo vrijeme da svoje dijete počnete upoznavati sa svojim očekivanjima, piše Baby Centar.

Nikada nemojte udarati ili vikati na svoje dijete tijekom ispada. Istraživanja pokazuju da udaranje i drugi oblici fizičkog kažnjavanja ne ispravljaju djetetovo ponašanje i čak mogu oštetiti njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Ekstremno verbalno kažnjavanje, poput čestog vikanja, također se nije pokazalo učinkovitim ili dobrim za samopouzdanje djece.

Evo uobičajenih problema s ponašanjem s kojima se suočavaju mnoge obitelji i kako se nositi s njima kada se dogode.

1. Uvijek govori 'ne'

Nedavno ste s nestrpljenjem iščekivali prve riječi svog djeteta, ali sada vjerojatno želite da nikada ne nauči jednu konkretnu riječ: 'ne'. Mala djeca vole reći ne. A pokazivanje malo prkosa zapravo je dio normalnog i zdravog ponašanja malog djeteta.
Kao što ste vjerojatno shvatili, mala djeca shvaćaju da imaju određenu neovisnost i autonomiju. Oni vole koristiti svoju slobodnu volju – često govoreći: 'Ne, ne, ne!'

U isto vrijeme, oni uče o granicama i očekivanjima, unutar obitelji i u svijetu općenito. Odbijanje praćenja uputa način je eksperimentiranja i testiranja tih granica kako bismo saznali više o tome što je prihvatljivo, a što nije.

Čak i kada znate razlog iza toga, suočavanje s prkosom vašeg malog djeteta može biti izluđujuće. Smanjite odgovor 'ne' tako što ćete svom djetetu dati izbor. I mudro birajte svoje bitke, možda je u redu popustiti kada vaše dijete kaže ne određenoj majici, ali morat ćete ostati pri svome ako, na primjer, odbije ući u svoju autosjedalicu.

7 najčešćih problema u ponašanju djece i kako ih riješiti
Shutterstock 

2. Udaranje i ugriz

Agresivno ponašanje uobičajeno je kod male djece budući da istražuju svijet, uče kako se izraziti i shvaćaju kako obraditi osjećaje. Dodajte tome njihove jezične vještine u razvoju i nedostatak samokontrole, i imate recept za agresivne ispade.
Najvažnija stvar koju trebate učiniti kada vaše dijete nekoga udari ili ugrize, često i vas, jest da ostanete mirni. Znamo da je teško, pogotovo kad bole ti mali zubi.

Odmah reagirajte kada vaše dijete povrijedi vas ili nekoga drugog. Uklonite svoje dijete iz situacije i odvedite ga negdje gdje može imati nekoliko minuta da se ohladi. Recite svom malom djetetu da griženje, udaranje i druga agresivna ponašanja (poput guranja i udaranja) nisu dopušteni. Ukratko objasnite da je u redu biti ljut ili tužan, ali nije u redu povrijediti nekoga kada ima takve osjećaje.

Zatim ponudite alternative: 'Vidim da si tako ljut, ali nema ugriza. Griženje boli.' Dajte im nešto drugo što smiju gristi, poput igračke za žvakanje ili krpe za pranje. Također možete zajedno poderati papir.

3. Čupanje za kosu

Mala djeca su odlični učenici i brzo uočavaju mnoge stvari. Tako su vaša možda otkrila da kad nekog povuku za kosu, dobiju reakciju. Čupanje za kosu je način na koji mala djecu kontroliraju svoju okolinu, a znamo da mala djeca vole kontrolu.
Mogli bi vas povući za kosu kako bi privukli pozornost, prijatelje kako bi ih udaljili od svoje omiljene igračke ili brata ili sestru kako bi dobili malo prostora.

Bez obzira na to koji razlog je u pitanju, dajte svom djetetu do znanja da čupanje za kosu i drugi činovi agresije jednostavno nisu prihvatljivi. Mala su djeca mala, ali mogu razumjeti pravila u domu ili vrtiću, uključujući da čupanje kose nije dopušteno.
Kada vaše dijete vuče nekog drugog za kosu, odmah ga odvojite od druge osobe. Podsjetite ih da je čupanje za kosu zabranjeno i predložite im nešto drugo što smiju raditi kao što je poderati papir i slično.

4. Bježanje

Mala djeca vole testirati svoju neosivnost tako što će pobjeći baš kad se najmanje nadate. Nažalost, bijeg može biti veliki sigurnosni problem za malo dijete, osobito u blizini prometnih cesta ili na prepunim javnim mjestima.

Postoji nekoliko načina kako se nositi s malim djetetom koje voli bježati. Jedna proaktivna opcija je da svom djetetu date dovoljno sigurnog prostora za slobodno trčanje. Odvedite ih na ograđeno igralište ili ih pratite u šetnji prirodom. Stvaranje prostora u kojem vaše dijete može biti vođa moglo bi ga učiniti spremnijim da vas slijedi kada je to stvarno važno.

No čak i s dovoljno prostora za lutanje, neka će mala djeca i dalje bježati. Ako imate trkača, razgovarajte s njim o tome što je dopušteno prije nego izađete iz kuće ili automobila. Recite nešto poput: 'Zapamti, moraš me držati za ruku na parkiralištu.'

Nosiljke, pojasevi i dječja kolica mogu ponuditi posebnu razinu sigurnosti kada vam je potrebna.

Što radite u trenutku kada vaš mališan juri opasno daleko? Pokušajte im promijeniti perspektivu. Jednostavno recite 'ne možeš me uhvatiti' i krenite trčati u suprotnom smjeru. To bi ga mogla namamiti da se vrati u vaše naručje.

shutterstock_2262838833.jpg
Shutterstock Ako se dijete ponaša kaotično, udara druge, sumanuto trči i razbija stvari znači da ima problem s emocijama

5. Vrištanje

Jeste li primijetili da razina buke u vašoj kući raste za nekoliko decibela? Mala djeca vole vrištati.Bez obzira na to koliko brzo uče,  mala djeca još uvijek imaju ograničen rječnik koji nije dovoljan da izraze svoje sve veće emocije. Kada ne mogu pronaći riječi, mala djeca često vrište, bilo da su sretna, tužna, frustrirana ili uzbuđena. Nažalost, ne postoje sigurni načini da zaustavite vrisku malog djeteta. Ako vaše dijete vrišti jer je nesretno, razgovor s njim o njegovim osjećajima može pomoći, ali možda i neće.

Također možete napraviti igru pokušavajući natjerati vaše dijete da umjesto toga šapće 'Tiha igra' je stari trik. Počnite šaptati svom malom djetetu i pogledajte što će se dogoditi.

Ono što je najvažnije, nemojte sami vrištati ili glasnije govoriti da vas se čuje, samo ćete potaknuti upravo ono ponašanje koje pokušavate zaustaviti.

Kad sve drugo zakaže, podsjetite se da je vrištanje normalan dio razvoja malog djeteta i možda razmislite o tome da se počastite čepićima za uši koji smanjuju buku. Dobra je vijest da mala djeca obično prerastu s fazom vrištanja kako se njihov vokabalur povećava.

6. Ispadi bijesa

Izljevi bijesa su tipična u ponašanja malog djeteta. Djeca obično imaju napade bijesa kada su preumorna, preopterećena ili emotivna. Ipak, ponekad se može činiti da to rade kako bi postigli nešto. Upamtite da mala djeca nisu namjerno manipulativna kada im poteku suze.

Poznavanje granica vašeg djeteta može vam pomoći da smanjite ispade bijesa. Primjerice, planirajte obroke pa da vaše dijete ne bude previše gladno, stvorite im raspored spavanja kako ne bi bilo preumorno, ali i pazite na korištenje ekrana kako ne bi bilo pretjerano stimulirano. To može povećati rizik od ispada.

Dajte im puno pohvala kada se dobro ponašaju, tako da ne koriste ispad bijesa kao način da privuku vašu pozornost.
Čak i kada date sve od sebe, napadi bijesa će se i dalje događati. Kada vaše dijete počne vrištati ili plakati, pokušajte mu odvratiti pažnju. Davajte im opcije (poput nekoliko različitih izbora grickalica ili igračaka), to bi im moglo pomoći da prestanu s napadom.

Jasno dajte do znanja da čak ni u jeku bijesa nećete tolerirati udaranje, griženje, bacanje ili druga štetna ponašanja. Ostanite mirni i recite nešto u stilu: 'Znam da si uznemiren. Ovdje sam da ti pomognem da se smiriš.' Budite u blizini, ali ne previše nametljivi. Ponekad jednostavno morate dopustiti njihov izljev bijesa.

Imate težak dan? Imajte na umu da većina djece smanji ispade bijesa kad navrše 3 ili 4 godine.

shutterstock_174196007.jpg
Shutterstock Ako dijete plače jer je ljuto, jednostavno budite tu za njega i pričekajte dok oluja ne prođe

7. Bacanje stvari

Bacanje je način na koji mala djeca eksperimentiraju sa svijetom oko sebe. Uče o gravitaciji i buci koju različiti objekti proizvode kada udare o tlo. Unatoč tome, bacanje može biti neuredno, dosadno, pa čak i opasno.

Započnite pokazujući svom malom djetetu da postoji vrijeme i mjesto za bacanje stvari. Osigurajte puno mekanih lopti i drugih igračaka za malu djecu koje mogu bacati bez da oštete nešto ili ozlijede nekoga. Recite svom malom djetetu svoja kućna pravila o tome što i kad je dopušteno bacanje. Čak im se možete pridružiti i pokazati malo radosti bacanja stvari.

U isto vrijeme, dajte svom malom djetetu do znanja da bacanje stvari na ljude ili kućne ljubimce i bacanje stvari u ljutnji nikada nije prihvatljivo. Pokušajte ih prvo preusmjeriti, a zatim im oduzmite igračku ako je nastave bacati na nekoga.

Tijekom obroka budite u blizini svog mališa kako biste mogli intervenirati i preusmjeriti ga ako pokuša baciti hranu.