Može biti neželjeno iznenađenje kada vaše dijete ugrize nekog drugog – ili kada osjetite da se njegovi zubi zarivaju u vašu vlastitu kožu. Ali ponašanje nije nimalo neobično.

Zašto mala djeca grizu?

Djeca u dobi od 1 do 3 godine mogu ugristi kada ih obuzmu osjećaji poput straha, ljutnje i frustracije, ali i kad su pretjerano stimulirani ili im niču zubi. Mogu i ugristi jer ih je netko prvi ugrizao. Mala djeca često grizu tijekom sukoba ako se osjećaju stjerana u kut ili se boje da će biti povrijeđena.

Nadolazeća neovisnost male djece u kombinaciji s njihovom nerazvijenom kontrolom nagona čini griženje uobičajenom navikom male djece. Koliko god alarmantno bilo kada vaše dijete grize, imajte na umu da je to potpuno normalno za bebe i malu djecu. Malo dijete može ugristi kako bi:

  • Ublažilo bol od nicanja zubića
  • Steklo osjećaj kontrole
  • Istražilo uzrok i posljedicu: 'Što će se dogoditi ako to učinim?'
  • Zadovoljilo potrebu za oralnom stimulacijom ili osjetilo osjećaj grickanja
  • Izrazilo kad se osjećaju preopterećeno ili pretjerano stimulirano.

Poriv za ugrizom obično nestaje u dobi od 3 ili 4 godine, kako djeca razvijaju bolju kontrolu nagona i uče kako koristiti jezik za izražavanje svojih potreba. Kada reagirate na ugrize djeteta, zapamtite da djeca obično ne žele napadati druge. Radije bi se igrali, istraživali i zabavljali sa svojim prijateljima i roditeljima. 

dijete grize
Shutterstock Ako vas dijete grize pronađite mekanu i sigurnu plišanu životinju koju vaš mališan može ugristi

Što učiniti kada vaše dijete ili neko dijete ugrize?

Ostanite mirni i objasnite zašto grizenje nije dopušteno jasnim i jednostavnim jezikom. Starijoj, predškolskoj djeci možete dati više smjernica nakon što nekoga ugrizu. Ako vas dijete ugrize, dajte sve od sebe da se ne otresete, što je teško učiniti kada vas boli. Duboko udahnite prije nego što nešto kažete ili učinite. Koristite se čvrstim, smirenim glasom i održavajte kontakt očima dok ponavljate svoja pravila u vezi s griženjem.

Mogli biste reći nešto poput: 'Vidim da se osjećaš uzrujano, ali neću dopustiti da me povrijediš. Nije dozvoljeno gristi.'

Evo više o tome što možete učiniti ako dijete ugrize vas ili nekog drugog:

Provjerite jesu li svi sigurni. Ako vaše dijete ugrize drugo dijete, razdvojite djecu i pobrinite se da budu udaljena. Ako se radi o odrasloj osobi, odvedite dijete od druge osobe.

Pružite prvu pomoć ako je potrebna. Ljudska usta puna su bakterija koje mogu izazvati infekciju. Ako ugriz nije zaderao kožu, u redu je oprati mjesto i krenuti dalje. Ali ako je koža prokrvarila, rizik od infekcije je veći. Očistite područje i pokrijte ga sterilnim zavojem. Ako je vaše dijete ugriženo, odvedite ga pedijatru da stručna osoba pregleda ranu. Ako je vaše dijete ugrizlo, predložite drugom roditelju ili dadilji da ode na pregled kod liječnika. Također možete slijediti neke osnovne savjete o liječenju ugriza kod djece.

Ostanite mirni, postavite granice i nemojte kriviti niti kažnjavati. Jednostavnim, izravnim jezikom recite svom djetetu da griženje boli i da to ne smije raditi. Iako biste mogli biti u iskušenju da naglasite ozbiljnost postupaka, kažnjavanje vašeg djeteta vjerojatno neće zaustaviti takvo ponašanje. Dok djeca ne navrše otprilike 3 godine, ne razumiju koncept kazne i vjerojatnije je da će reagirati na jasno i čvrsto postavljanje granica.

Nemojte udarati ili na neki drugi način udarati svoje dijete kao odgovor na ugriz ili bilo koje drugo ponašanje koje želite zaustaviti. Studije pokazuju da udaranje nije učinkovito u ispravljanju ponašanja i može povećati ljutnju i agresiju kod djece.

Ostanite topli i puni ljubavi. To može biti teško kada pokušavate spriječiti svoje dijete da ugrize ili kada je ugrizlo vas, možda ste i sami emocionalni ili osjećate pritisak da vičete ili ga zaustavite na silu. Ali ako se možete sjetiti koliko ih volite dok to rješavate, vaše bi se dijete moglo osjećati dovoljno sigurno da vam pokaže koliko je tužno ili ljuto.

Razgovarajte o tome što se dogodilo. Nakon što se oboje smirite, odaberite miran trenutak za razgovor o tome što vaše dijete može učiniti umjesto toga kada osjeti potrebu da nekoga ugrize. Pitajte: 'Kako nekome dati do znanja da ste ljuti, a da ga ne povrijedite?' i 'Kako možeš pitati odraslu osobu za pomoć kad ti se ne sviđa kako se druga djeca ponašaju prema tebi?'

Napravite nekoliko jednostavnih igranja uloga kako biste riješili ove situacije. ('Ti si Sonya iz predškole, a ti uzimaš mog zeku.') Vaše dijete može pokupiti neke izraze koje će kasnije moći koristiti. ('Ne! Ne sviđa mi se to!') 

Također imajte na umu da je djecu koja grizu možda ugrizlo drugo dijete u vrtiću i da takvo ponašanje mogu naučiti od nekog od svojih vršnjaka.

Kako odvratiti djecu od grizenja?

Želite li pokušati spriječiti da do ugriza uopće (ili ponovno) dođe? Isprobajte ove savjete:

Razmislite o tome kada i zašto vaše dijete grize i reagirajte u skladu s tim. Događa li se to u grupi kad drugo dijete ugrabi omiljenu igračku vašeg mališana? Kad ga druga djeca gurkaju? Pokušavaju li vas ugristi dok dojite bebu? Odgojiteljica vašeg djeteta također može imati naznake o tome što potiče takvo ponašanje. Nakon nekog vremena vjerojatno ćete moći predvidjeti kada će vaše dijete napasti i biti spremni intervenirati.

Ponudite alternative. Jednom kada vaše dijete bude dovoljno staro za komunikaciju, naučite ga da koristi riječi poput 'ne' i 'stani' umjesto da grize.

Preusmjerite djetetovu pozornost. Ako su emocije vašeg djeteta uzburkane i brinete se da se sprema ugristi prijatelja (ili vas), usmjerite njegovu pozornost na drugu aktivnost, kao što je ples, slikanje ili igranje igre.

Zaustavite dijete prije nego što ugrize. Ugrizu često prethode znakovi upozorenja, kao što su plač, vikanje, lupanje nogama i nasrtaji. Ako je vaše dijete grizlo, promatrajte ga i uskočite prije nego što to ponovno učini.

Fizički se približite svom djetetu i mirno ga spriječite da zarije zube u nekoga na koga je ljuto. Možete reći nešto poput: 'Ne mogu dopustiti da povrijedite drugu osobu', dok čvrsto držite ili dlanom nježno pokrijete njegova usta. 

Ako vas svejedno ugrize ili nastavi pokušavati ugristi drugo dijete, maknite ga iz situacije ili prekinite igru.

Koristite pozitivna komentare. Griženje se obično smanjuje oko 3. ili 4. godine kada djetetov jezik i društvene vještine postanu razvijenije. Djeca ove dobi mogu izraziti svoje osjećaje, podijeliti i početi razumjeti gledište drugog djeteta.

Iskoristite rastuću emocionalnu inteligenciju svog djeteta hvaleći vrstu dobrog ponašanja koje će mu pomoći da stekne i zadrži nove prijatelje. Mlađa djeca, s druge strane, još nisu u stanju prepoznati svoje osjećaje. Kako biste smanjili slučajeve grizenja, ostanite dosljedni u provođenju pravila 'bez grizenja' u svakom trenutku i planirajte unaprijed kako biste pokušali izbjeći situacije u kojima bi vaše dijete moglo biti uznemireno.

dijete grize (2).jpg
Shutterstock 

Demistificirajte ugriz. Razgovarajte o grizenju,  ali nemojte propovijedati ili igrajte jednostavnu igru. Zamolite dijete da vam kaže koju hranu voli gristi. Ili imenujte svakodnevne predmete (kolačić, stol, pas, banana) i pitajte dijete smiju li ih gristi. Možete navoditi i glupe stvari (auto, usisavač, tatine cipele) i oboje se tome možete smijati. Također možete čitati knjige o grizenju. 

Dajte svom djetetu zamjenu za grickanje. Bebama i maloj djeci kojima niču zubi možda je potrebna oralna stimulacija, a za to mogu koristiti igračke za zube ili druge sigurne predmete za žvakanje. Također možete raditi sa svojim malim djetetom na komunikaciji kada osjeti želju da ugrize. Recite im da razgovaraju s vama kada žele ugristi i da ćete im dati nešto što mogu zagristi jer ugriz boli osobu.

Razgovarajte sa svojim pedijatrom. Ako vam se djetetovo grizenje čini pretjeranim ili postaje agresivnije čak i uz ove intervencije, obratite se svom pedijatru. Grizanje je normalno za malu djecu, ali ako takvo ponašanje potraje i nakon 4. godine, možda je vrijeme da porazgovarate o svojim problemima s liječnikom koji vam može pomoći da smislite plan za rješavanje problema.

Što učiniti dijete sebe ugrize?

Ako se vaše dijete namjerno ozlijedi, s pravom ste zabrinuti. Prvo se zapitajte što bi moglo biti iza toga. Ugrizi i drugi oblici samoozljeđivanja, poput udaranja glavom, možda je način kako se nose s negativnim emocijama. Pokušaji vašeg djeteta da se ozlijedi također mogu biti način da privuče vašu pozornost. Kada se to dogodi, nemojte kažnjavati svoje dijete niti praviti preveliku stvar od samog ugriza jer to može potaknuti takvo ponašanje. 

Umjesto toga, usredotočite se na to da svom djetetu posvetite dovoljno pažnje i razgovarate s njim o tome kako se osjeća.

Srećom, ekstremna ponašanja kod djece ove dobi često prestaju iznenada kao što i počnu. Ali ako se vaše dijete namjerno ozljeđuje, a vi ste zabrinuti, razgovarajte s pedijatrom. Kod male djece ponavljana samoozljeđujuća ponašanja poput grizenja, zajedno s nizom drugih ponašanja, mogu biti znak razvojnog poremećaja poput poremećaja iz autističnog spektra.

Bez obzira na to što se krije iza ponašanja, vi i pedijatar moći ćete doći do rješenja kako biste mogli pomoći svom djetetu da ga prebrodi.