Laž ne stvara problem samo u vašem odnosu s djetetom, ono će zbog toga i kasnije u životu imati problema. Kako bi se naučilo nositi s izazovima koji će ga nesumnjivo u životu čekati važno je da se dijete od malih nogu nauči poštenju, iskrenosti i integritetu. Kako? Doznajte u nastavku...

1. VI STE IM NAJVEĆI UZOR
Važno je pokazati im iskrenost u vlastitim postupcima i interakcijama. Budite transparentni u pogledu svojih misli, odluka i emocija. Priznajte kada ste pogriješili i preuzmite odgovornost za svoje pogreške. Tako svom djetetu dajete čvrsti temelj koji će slijediti.


2. POTIČITE IH DA ISTRAŽUJU I POSTAVLJAJU PITANJA
Kada je vaše dijete malo i još uvijek svakodnevno uči o novim stvarima, vrlo je važno ne izbjegavati pitanja. Podržite njihovu znatiželju i pružite im priliku za učenje kroz praktično iskustvo, knjige, rasprave i proučavanje različitih tema. Potaknite ih na kritičko razmišljanje postavljanjem pitanja koja potiču vještine zaključivanja i rješavanja problema. To će im pomoći da počnu razmišljati neovisno i logično.


3. VAŽNOST ETIČKOG NAČINA PROMIŠLJANJA
Uključite ih u rasprave o moralnim dilemama i etičkim izborima. Također je korisno potaknuti ih da razmišljaju o posljedicama koje njihovi postupci imaju na druge. Što bi se dogodilo da u napadu bijesa baci tablet, koje su posljedice ozljeđivanja nekoga? Pomozite im da shvate važnost donošenja odluka na temelju empatije, poštenja i dobrih djela.


4. NEKA SE OSJEĆAJU SIGURNO
Stvorite okruženje u kojem se vaše dijete osjeća sigurno da izrazi svoje probleme i nepodopštine bez straha od osude. Potaknite otvorenu komunikaciju aktivnim slušanjem - njihovih razmišljanja, briga i slično. Dajte im do znanja da razumijete njihove osjećaje i mišljenja, čak i ako se razlikuju od vaših. Dok im god bude ugodno dijeliti svoja iskustva i tražiti vaše smjernice to će im pomoći izgraditi povjerenje i potaknuti iskrenost.


5. NAGLAŠAVAJTE VAŽNOST ISKRENOSTI
Pokušajte s njima razgovarati o važnosti istinoljubivosti, pouzdanosti i principijelnosti. Pokažite im kako iskrenost čini temelj povjerenja u odnosima, kako osobnim tako i profesionalnim. Potaknite dijete da podržava svoje vrijednosti i načela čak i kada se suočava s izazovima ili pritiskom vršnjaka.

kako da djeca prestanu lagati
Shutterstock Stvorite okruženje u kojem se vaše dijete osjeća sigurno da izrazi svoje probleme i nepodopštine bez straha od osude

Izvor: Times of India