Očevi igraju jako važnu ulogu u životu svoje djece – oni su im veliki uzor i mališani s pažnjom upijaju sve što rade i govore. Stoga donosimo nekoliko neprocjenjivih lekcija koje bi očevi morali naučiti mališane dok su još mali i rastu.

"Važno je kako govoriš stvari" – Osim što je važan sadržaj, važan je i način na koji izgovaraš stvari. Naučite dijete da bude pristojno i da poštuje osobu s kojom razgovara.

“Djevojke mogu učiniti sve što mogu i dječaci” - Ovu biste lekciju trebali naučiti djevojčice, ali i dječake. No nemojte im samo govoriti, naučite ih to vlastitim primjerom.

"Nikada ne odustaj" - U redu je biti tužan ako ne uspiješ i priznati svoje slabosti, no nikada nemoj misliti da si zbog jednog neuspjeha „potpuni promašaj“.

„U redu je biti drugačiji” - Njegujte djetetovu osobnost, njegove jedinstvene karakteristike... Naučite ih da ne moraju pokleknuti pod pritiskom i promjeniti se zbog društva, druge osobe ili situacije.

"Udaj se/oženi koga god želiš" - Dijete mora imati povjerenja u vlastite izbore, pa čak i kad se to odnosi na izbor supružnika. To se ujedno odnosi i na pripadnike LGBTQ zajednice – prihvatite svoje dijete u cijelosti, onakvo kakvo ono doista jest, a ne kakvo biste vi željeli da bude.

“Jedina osoba koju možeš kontrolirati si ti” - Imamo puno želja i planova, no ne možemo kontrolirati druge ljude niti situacije u kojima jesmo. Jedina stvar koju možemo kontrolirati smo mi sami.

"Nemoj se bojati postavljati pitanja" – Potičite njihovu znatiželju i odgojite ih tako da budu neustrašivi. Potičite ih da uvijek postavljaju pitanja.

tata i sin
Shutterstock Naučite dijete da bude pristojno i da poštuje osobu s kojom razgovara