Nesigurna djeca često imaju problema na mnogim poljima života, u međusobnim odnosima s drugim ljudima, školi ili ostalim obavezama s kojima se susreću tijekom dana. U nastavku otkrivamo kako ćete prepoznati da taj problem ima i vaše dijete.


1. Nesigurno dijete često o sebi govori na izrazito negativan način

I sklono je davati izjave tipa: „Ja sam glup/ružan/nesposoban”. To se događa jer dijete ne vjeruje u sebe i svoje sposobnosti već misli da nije dovoljno dobro, iz bilo kojeg razloga.

2. Nesigurna djeca su zatvorena

Umjesto da bude otvoreno i uvijek spremno na druženje s vršnjacima, nesigurno dijete sklonije je izbjegavanju gužve, povlačenju u sebe i veći dio slobodnog vremena provodi u samoći. Glavni razlog je strah od osude okoline, u ovom slučaju druge djece.

3. Nesigurno dijete se stalno uspoređuje s drugima

Umjesto da vjeruje u sebe i fokusira se na vlastite želje ili mogućnosti, dijete koje nema samopouzdanja obično se uspoređuje sa svojim vršnjacima, misleći da su puno bolji, uspješniji ili pametniji od njega.


4. Nesigurno dijete teško prihvaća bilo kakvu kritiku

S obzirom na to da nesigurno dijete već o sebi misli loše, svaka kritika samo će ga dodatno uvjeriti u to, objašnjavaju psiholozi. U tom slučaju često se zna povući u sebe, rastužiti se ili čak zaplakati, iako su kritike koje je dobio bile konstruktivne.

2 roditeljske greške koje uzrokuju nesigurnost kod djece
Shutterstock Druga stvar koju većina nesigurne djece radi je zatvaranje u sebe

Izvor: Index.hr