Kako bi povećali osjećaj sigurnosti građana, stali na kraj bilo kakvim oblicima nasilja, a ujedno dali primjer drugim gradovima u dvije osnovne i jednu srednju školu koje djeluju u Dugom Selu uvode zaštitare. Ideju Grada podržali su i ravnatelji škola koji ističu kako bi im pomoć dobrodošla.

U razgovoru za Jutarnji listDarinka Svetec, ravnateljica Srednje škole Dugo Selo koju pohađa 700-tinjak učenika priznala je da unatoč tomu što u krugu škole nemaju problema s nanošenjem štete ili nasiljem na ovu ideju gleda pozitivno. “Naša je škola djelomično dislocirana i oko nje ima dosta kutaka gdje se može svašta dogoditi, a nije uočljivo. Iz tog razloga smatram da je angažiranje zaštitara dobar potez”, kaže.

Ravnateljica Osnovne škole Josipa Zorića koju pohađa 860 učenika, Mara Mamuza, također podržava ideju o angažmanu zaštitara. “Iako smo velika škola, mirno je i bez nasilja. Grad je očito ocijenio da može osigurati zaštitare, što je više prevencija nego posljedica negativnih događanja. Jasno je da nakon beogradskog slučaja svi mi neke stvari gledamo drukčijim očima”, ističe.

A ideju o zaštitarima pred školama pozdravlja i Branko Goleš, ravnatelj OŠ Ivan Benković, i to prvenstveno zbog dodatne sigurnosti, ali i povremenih devastacija u dvorištu škole tijekom večernjih sati i vikendima.

274657097_3038253666417387_4697329393057430889_n.jpg
Instagram Srednja škola Dugo Selo