Prvorođena djeca veliko su veselje roditeljima, jer s njima prolaze prvi osmijeh, prvi zubić, prve korake... Ali i briga - zbog prvih problema u školi, prvih sukoba s prijateljima... Stoga ne čudi što su prvorođeni mališani posebni. No ne samo svojim roditeljima. Po čemu se sve ističu u životu, otkrila je autorica Susanne Reinhardt u svojoj knjizi „Alles, was du noch nicht weißt – für Mütter", a mi donosimo 5 najzanimljivijih spoznaja.

shutterstock_158992313.jpg
Shutterstock Zbog brige o mlađoj braći i sestrama prvorođena djeca često su iznimno odgovorna

1. Prvorođena djeca često su inteligentnija
Norveško istraživanje provedeno na 250 tisuća vojnih obveznika pokazalo je da je prosječni IQ prvorođene djece 103,2. Za drugorođenu je iznosio 101,2, a za mališane koji su rođeni treći po redu tek 100. Međutim, mora se priznati da su to minimalne razlike.

2. Prvorođena i djeca jedinci su uspješnija
Oni dolaze do vrha u poduzetništvu i politici češće nego njihova mlađa braća i sestre. Razlog tome leži u različitom intenzitetu kojim se roditelji posvećuju razvoju svoje djece. Drugim riječima, puno su opušteniji u odgoju drugog i trećeg djeteta.

3. Prvorođena djeca su odgovorni ljudi
Odgovornosti su se naučili zato što su često morali brinuti o svojoj mlađoj braći i sestrama.

shutterstock_1158884899 (1).jpg
Shutterstock Mlađa braća i sestre su, pak, često spremnija riskirati

4. Prvorođena djeca se rijetko izlažu riziku
Mlađa braća i sestre su, pak, često spremnija riskirati, kažu psiholozi Frank Sulloway i Richard Zweigenhaft. Vidi se to, primjerice, iz veće spremnosti na rizik u sportu. Također se mnogo češće bave ekstremnim sportovima.

5. Prvorođena djeca za partnere češće biraju prvorođenu djecu
Također je vjerojatnije da će se sprijateljiti s drugom prvorođenom djecom. To je zaključak opsežnog istraživanja Joshue Hartshonea sa Sveučilišta Harvard.