Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 ČINJENICA O PRVOROĐENOJ DJECI: Doznajte koliki im je IQ te kakve osobe odabiru za bračne partnere

Autor Roditelji.hr

Svako je dijete drugačije, no postoje neke karakteristike zajedničke samo prvorođenoj djeci. Doznajte kojih to 5 fascinantnih činjenica veže ove mališane...

 5 činjenica o karakteru prvorođene djece Izvor: Shutterstock

Prvorođena djeca veliko su veselje roditeljima, jer s njima prolaze prvi osmijeh, prvi zubić, prve korake... Ali i briga - zbog prvih problema u školi, prvih sukoba s prijateljima... Stoga ne čudi što su prvorođeni mališani posebni. No ne samo svojim roditeljima. Po čemu se sve ističu u životu, otkrila je autorica Susanne Reinhardt u svojoj knjizi „Alles, was du noch nicht weißt – für Mütter", a mi donosimo 5 najzanimljivijih spoznaja.

 shutterstock_158992313.jpg
Zbog brige o mlađoj braći i sestrama prvorođena djeca često su iznimno odgovorna
Izvor: Shutterstock

1. Prvorođena djeca često su inteligentnija
Norveško istraživanje provedeno na 250 tisuća vojnih obveznika pokazalo je da je prosječni IQ prvorođene djece 103,2. Za drugorođenu je iznosio 101,2, a za mališane koji su rođeni treći po redu tek 100. Međutim, mora se priznati da su to minimalne razlike.

2. Prvorođena i djeca jedinci su uspješnija
Oni dolaze do vrha u poduzetništvu i politici češće nego njihova mlađa braća i sestre. Razlog tome leži u različitom intenzitetu kojim se roditelji posvećuju razvoju svoje djece. Drugim riječima, puno su opušteniji u odgoju drugog i trećeg djeteta.

3. Prvorođena djeca su odgovorni ljudi
Odgovornosti su se naučili zato što su često morali brinuti o svojoj mlađoj braći i sestrama.

 shutterstock_1158884899 (1).jpg
Mlađa braća i sestre su, pak, često spremnija riskirati
Izvor: Shutterstock

4. Prvorođena djeca se rijetko izlažu riziku
Mlađa braća i sestre su, pak, često spremnija riskirati, kažu psiholozi Frank Sulloway i Richard Zweigenhaft. Vidi se to, primjerice, iz veće spremnosti na rizik u sportu. Također se mnogo češće bave ekstremnim sportovima.

5. Prvorođena djeca za partnere češće biraju prvorođenu djecu
Također je vjerojatnije da će se sprijateljiti s drugom prvorođenom djecom. To je zaključak opsežnog istraživanja Joshue Hartshonea sa Sveučilišta Harvard.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije