Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI SAVJETUJU RODITELJE: Evo kako ćete si olakšati dolazak drugog djeteta u obitelj

Autor Sunčica Got

S drugim vam djetetom nije baš sve novo, ali puno toga postaje drugačije.

 Starije dijete i beba.jpg Izvor: Shuterstock

Priprema za dolazak novog člana u obitelj može istovremeno biti vrlo uzbudljiva i preplavljujuća. Veselje što će vaše prvorođeno dijete postati stariji brat ili sestra miješa se sa strahom od stvaranja nove obiteljske dinamike. Nekoliko je roditelja za portal What to expect podijelilo svoje savjete za mame i tate koji očekuju drugo dijete.

Podijelite vijest sa starijim djetetom kad budete spremni

Jedna mama savjetuje da starijem djetetu za trudnoću kažete kad osjetite da ste spremni na to. Ona je to učinila dosta rano kako bi djetetu mogla objasniti zašto je stalno umorna, zašto se sada ne smije skakati po njenom trbuhu i slično. Sa starijom kćeri je puno razgovarala o tome kako će im život sada izgledati i što će biti drugačije.

Velike tranzicije sa starijim djetetom obavite ranije

Roditelji savjetuju da velike tranzicije u životu todlera, po mogućnosti odradite prije nego što beba dođe. Učenje na zahod ili prelazak u vlastiti krevet često je proces koji traje, a kad beba dođe nećete imati toliko kapaciteta da se svjesno posvetite tako važnim događajima.

 mama i djevojčica Izvor: Shutterstock

Emocionalno se pripremite na porod

Svaki je porod drugačiji, a ono što si je jedna mama ponavljala prije drugog poroda je bilo to da koliko god on trajao, njezino tijelo zna što treba činiti jer je već jednom to prošlo i proći će opet. Vrijeme i energiju uložite u emocionalnu pripremu, znajući što vam je prošli put pomagalo ili odmagalo.

Koristite nosiljku za bebu što više

Nosiljka je uvijek praktična, ali s drugim je djetetom posebno praktična tvrdi jedna mama čiji je stariji sin bio toliko ljubomoran na bebu u početku, da se nije smjela odvajati od nje kako je ne bi ozlijedio. Nosiljka joj je pomogla da bebu uvijek ima blizu, a da se istovremeno može posvetiti i starijem sinu.

Fokusirajte se na pozitivno

Kad osjetite da vam je teško, pokušajte se fokusirati na pozitivno u cijeloj priči. Vaša će djeca uvijek imati jedan drugoga i s vremenom će se vjerojatno sve više zbližavati.

 mama s bebom Izvor: Shutterstock

Budite blagi prema sebi

Pokušajte otjerati osjećaj grižnje savjesti koji se javlja zato što posvećujete manje vremena starijem djetetu. Jedna mama tvrdi kako je važno da njezino dijete nauči da ne može cijelo vrijeme imati svu njenu pažnju. Savjetuje i da ponekad pokažete starijem djetetu da je prioritet pa da na glas kažete bebi kako mora malo pričekati jer sada nešto radite sa starijim djetetom.

Možda će vas zanimati

Najnovije