Znamo koliko je stresno gledati dijete kako vrišti i valja se po podu, a vi ne možete učiniti apsolutno ništa, već samo čekati da taj divlji tornado osjećaja prođe. Tantrumi se događaju jer se društvene i emocionalne vještine vašeg toddlera još uvijek razvijaju. Djeca često nemaju riječi kojima bi izrazila velike emocije, testiraju svoju neovisnost i otkrivaju da, svojim ponašanjem, mogu utjecati na ljude oko sebe.
Tantrumi su eksplozije ljutnje i frustracija, a tada dijete ne može kontrolirati svoje osećaje. Može se dogoditi da legne na pod i vrišti, ukočenih ruku i nogu, izvija se, udara sve oko sebe i počne nekontrolirani trčati. Nekad čak namjerno zadržavaju dah pa bi mogli izgubiti svijest, a znaju i povraćati.

Kako ih možete zaustaviti ili barem ublažiti?

Da, ali ako su napadi bijesa ozbiljni i vašoj obitelji otežavaju svakodnevno funkcioniranje, ili ako previše uznemiruju vas ili dijete, morat ćete ozbiljnije pristupiti problemu, pogotovo ako ste zabrinuti da biste u ljutnji mogli povrijediti dijete.
Svako dijete na svoj način doživljava i izražava osećaj ljutnje, ipak postoje neke ’opće’ smjernice koje mogu pomoći da zaustavite napada bijesa u fazama nastajanja.

  • Naučite dijete da prepoznaje svoje emocije, a zatim i da ih primjereno izrazi. Dijete mora naučiti, bez agresije, izraziti svoju ljutnju.
  • Pokušajte spriječiti tantrum prije nego što počne. Važno je da uočite i prepoznate što uznemirava dijete kako biste na vrijeme mogli reagirati.
  • Umesto vikanja, obratite se djetetu tihim glasom. Zastat će da bi čulo što mu govorite. Ova tehnika pokazala se izrazito učinkovitom.
  • Zadržite smirenost. Ovo je definitivno najveći izazov za roditelja. Vikanje i ljutnja, još će jače potencirati napadaj bijesa, a to nikako ne želite. Ne smijete izgubiti kontrolu nad situacijom.

Doznajte što su okidači!

Pokušajte dokučiti zašto dijete ima napad bijesa. Ako se oni ponavljaju, važno je saznati što je okidač. Ovladajte okidačima i kada prepoznate što frustrira vaše dijete, pomozite mu savladati tu prepreku. Na primjer, ispad se može dogoditi pri jutarnjem odijevanju kada žurite na posao, a dijete treba u vrtić i ne želi se odjenuti. Napetost roditelja, požurivanje i nervoza može dovesti do tantruma. Kada se takva situacija dogodi, pokušajte se maksimalno smiriti i pričekajte da se i dijete umiri. Tada mu mirnim glasom ponudite pomoć pri izboru odjeće i odijevanju.

mama grli dijete
Shutterstock 

Napadi bijesa su iscrpljajući i naporni za sve. Jednako kako iscrpljuju vas, iscrpljuju i dijete. Zapamtite, za sve ove taktike i njihovu primjenu, potrebno je vrijeme. Dječje su emocije vrlo osjetljive i komplicirane, iziskuju strpljenje, puno ljubavi, nježnosti i razumjevanja.

5 velikih Ne!

1. Ne vičite na dijete – neće djelovati!
2. Nemojte mu se smijati – tako omalovažavate djetetove osećaje!
3. Ne imitirajte dijete i ne rugajte mu se – tako uči rugati se drugoj djeci!
4. Ne kažnjavajte dijete – kasnije u životu moglo bi potiskivati osjećaje!
5. Ne nudite mu nagradu ako prestane – tako uči manipulirati drugima!