Kada beba plače satima bez prestanka, prirodno je osjetiti se odgovornima. No, okrivljavanje sebe u tim trenucima neće pomoći niti vama, a ni bebi, jer će utjecati na vaš kapacitet da ostanete smireni, prisutni i da reagirate na njezine potrebe. Iscrpljenost, hormonalne promjene i zahtjevno dijete mogu dovesti do toga sa ste frustrirani ili se osjetite depresivno, iznervirano ili bezvrijedno. Nemojte čekati da takvi osjećaji sami od sebe prođu. Prepoznajte svoje granice kako biste mogli planirati tražiti pomoć drugih u trenucima kada vam jednostavno postane previše. Ne trebate biti savršeni. Roditeljstvo nikada ne može biti savršeno, jer ne možete biti budni 24 sata na dan i biti u mogućnosti reagirati na prvi zvuk svakog plača bebe. Važno je dati sve od sebe da bebi osigurate sigurnost i njegu. Nemojte se opterećivati ako ponekad ostavite bebu da plače nekoliko minuta jer niste u mogućnosti odmah ju uzeti u naručje.

Što pomaže:

Ponavljajte sebi osnažujuće poruke. One će Vas u trenucima kada Vam je teško smiriti i pomoći da ostanete staloženi, te pružiti utjehu i snagu da izdržite. To može biti poruka poput: „proći će, mogu ja to“, „bit ćemo dobro“ ili „izdržat ću“.

Koristite male odmore za sebe. Možete brojati do deset kada ste ljuti, izaći na trenutak van, duboko disati, spustiti bebu na sigurno mjesto dok vi izađete na kratku šetnju oko kuće. Ako ostanete sami s bebom a osjetite se loše, spustite je na sigurno (krevetić) i sjednite na trenutak i odmorite. Svima je ponekad teško izdržati zahtjevnost male bebe.

Potražite pomoć iz okoline. I mame i tate imaju pravo na odmor. Roditelj koji je odmoran i raspoložen znači i zadovoljniju bebu. Zamolite za pomoć bake i djede, tete ili susjede, tražite potporu od svog partnera, obitelji, prijatelja ili ako ste u mogućnosti pronađite dadilju – svaka pomoć od osobe od povjerenja će biti dobrodošla kroz dobivanje kroz prvih nekoliko mjeseci u bebinom životu. Pripremite popis osoba koje bi Vam mogle pomoći i pitajte ih možete li računati na njih unaprijed. Već sama spoznaja da niste sami uvelike pomaže. Ne trebate sve raditi sami – ako Vam se netko ponudi za pomoć oko kućanskih poslova ili u čuvanju bebe, prihvatite je. Ako podrška koju imate nije dovoljna, pogledajte preporuku gdje se javiti na posljednjoj stranici ove brošure.

Živite dan za danom – fokusirajte se na svaki dan zasebno.

U sljučaju da vaša beba ima probavne probleme, pitajte svog liječnika da razmotri mogućnost alergije na hranu ili refluksa kiseline koje se uspješno mogu riješiti. Ako dojite, možete pokušati prilagoditi svoju prehranu kako biste vidjeli utječe li ona na Vašu bebu.

Upoznajte se s razvojnim fazama djeteta kako biste znali što možete očekivati.

Nemojte konzumirati alkohol ili opijate dok brinete za bebu.

Ako se stalno osjećate preopterećeno i preplavljeno emocijama i taj osjećaj ne prolazi, ili ako se osjećate kao da ne možete pratiti znakove koje Vam beba šalje, važno je da potražite pomoć što je prije moguće. Problemi koji se identificiraju odmah mogu gotovo uvijek biti riješeni. Ako stres ili plač Vaše bebe postaju preteški za Vas i ne možete ih podnijeti, ili ako poželite tresti, udariti ili ozlijediti bebu na bilo koji način, tražite pomoć odmah.

Tekst: "U tvom naručju", Vodič za roditelje kroz pustolovinu prve tri godine djetetova života