Nije lako ostati pribran kad je dijete uplakano i ponekad bi mu najradije samo rekli da prestane, da ga svi gledaju i da plače zbog gluposti. To su rečenice koje smo vjerojatno i sami znali čuti u djetinjstvu. No svako umanjivanje ili zanemarivanje djetetovih emocija, otežava nam posao. Plakanje je važan način izražavanja emocija i djecu ne bismo trebali zaustavljati u tome. Ne postoji neprikladna situacija za plač, ako dijete osjeća potrebu. Mama Sara s bloga Happiness is here savjetuje što sve uplakanom djetetu možemo reći, poštujući njegove emocije.

Podržavajuće rečenice

Ponekad u ovim situacijama ne treba ništa reći već je dovoljno biti prisutan za dijete ili mu ponuditi zagrljaj.

Umjesto ‘nemoj plakati’ djetetu možete reći neku od ovih, osnažujućih rečenica:

U redu je biti tužan.

Jako ti je teško, vidim.

Tu sam za tebe.

Čujem te.

Možeš mi reći što te rastužilo.

Možda ti mogu pomoći da to riješiš.

Čini mi se da trebaš prostora. Ja ću biti tu, kad me zatrebaš.

tužan dječak
Oksana Bratanova / Alamy / Alamy / Profimedia 

Ne posramljujte dijete

Nikada nemojte kažnjavati ili posramljivati dijete koje pokazuje emocije. To je izraziti oblik nepoštivanja. Nemojte umanjivati njegove osjećaje, govoreći mu da ono što ga muči nije stvarno.

Ne tražite distrakcije kako bi izbjegli nelagodu zbog djetetovih emocija, ali izbjegavajte i postavljanje previše pitanja dok je dijete preplavljeno tugom. Nemojte djetetu govoriti da je sve dobro, poštujte njegovu brigu i bol. Ne koristite empatiju kao zamku da se dijete smiri već mu pokažite iskreno suosjećanje i dajte mu svoj mir i prisutnost.