Raskidi, selidbe, financijske poteškoće... sve vas ovo može navesti na to da date obećanja za koja ne možete garantirati da ćete ih ispuniti. Bez obzira koliko su vaše namjere dobre, uvijek biste trebali biti oprezni kad upotrebljavate riječ "obećajem", naročito kada govorite o stvarima koje nisu sto posto pod vašom kontrolom. Evo devet obećanja koje nikad ne biste trebali davati svojoj djeci.

  1. Obećajem da ćemo se tata (mama) i ja pomiriti. 

Ovo je klasičan primjer obećanja koje može biti dovedeno u pitanje, jednostavno zbog toga što ono, ma koliko vi to možda željeli, ne ovisi samo o vama, već i od stava vašeg bivšeg partnera.

  1.  Obećajem da ću doći na tvoju utakmicu (ili na neki drugi, za dijete važan, događaj).

Vi možda želite biti tamo i možda ćete učiniti sve što je u vašoj moći da pokušate doći. Međutim, ako postoji i najmanja mogućnost da nešto iskrsne na poslu ili kod kuće što bi vas spriječilo da stignete, onda riječ "obećanje" nosi sa sobom veliku težinu. Umjesto toga, recite svoje namjere i potrudite se da se uvijek pripremite za trenutke kada nešto neočekivano iskrsne. (Ovo je trenutak kada bake i djedovi, tete, ujaci, i susjedi, koji čine vaš sustav podrške, mogu pritrčati u pomoć!)

  1.  Obećajem da ću se opet vjenčati.

Pitanje vašeg budućeg bračnog statusa ne bi trebao predmet vašeg razgovora s djetetom, a pogotovo ne u formi obećanja. Vi ste sto posto sposobni biti dobar roditelj i niste obvezni zamijeniti svog bivšeg u djetetovom životu ili iskupljivati za njegove, odnsono, njene nedostatke kroz novu vezu.

  1. Obećajem da se više nikad neću vjenčati. 

Ovo je još jedno obećanje koje ne biste trebali davati svojoj djeci. Možda sada tako i mislite, možda čak niste ni zainteresirani za vezu i izlaske, ali se ponekad dogode stvari koje su neočekivane. Zato se ipak klonite ovog obećanja.

  1. Obećajem da neću izlaziti ni s kim koga ti ne odobriš. 

Kao što je to slučaj i s novim brakom, sigurno ne želite dati svojoj djeci pravo glasa prilikom izbora vašeg budućeg partnera. To ne znači da nikad ne bi biste trebali uzeti u obzir njihovo mišljenje (djeca imaju neobičan talent vidjeti u drugima ono što mi ne vidimo!), ali obećanje da ćete im dati veto na odlučivanje, daje im preveliku kontrolu nad vašim životom.

  1. Obećajem da ću uzeti slobodan dan na poslu i...

Naravno da je u redu da ponekad propustite posao kako biste bili sa svojom djecom! Ali, velika je razlika između "Uzet ću slobodan dan ovog ljeta" i "Obećajem da ću sutra uzeti slobodan dan". Naročito ako imate nestabilnu situaciju na poslu ili zahtjevnog šefa koji šalje vremenski zahtjevne projekte u zadnjem trenutku.

  1. Obećajem da ćemo ići u (....) na odmor. 

Evo još jednog obećanja koje biste mogli dati djetetu kao utjehu. Naročito ako je financijski nategnuto, ovo obećanje može vam se lako obiti o glavu. Umjesto obećanja, ostavite svojoj djeci da planiraju. Nikad nije prerano da im date do znanja da odlazak na obiteljski odmor podrazumijeva štednju teško zarađenog novca tijekom dužeg perioda.

  1. Obećajem da ću naći novi posao. 

I ovo obećanje može nastati iz dobre namjere, ali bolje je da ga izbjegavate. Svakako možete dati do znanja svojoj djeci da tražite novi posao i možete im dati uvid u to kako izgleda taj proces. Ovisno o njihovom uzrastu, može imati smisla da ih pitate za mišljenje u vezi s dijelom koji se tiče njih, kao što je na primjer, pitanje da li će novi posao podrazumijevati da će njih morati netko čuvati ili zahtijeva od vas povratak u školu na neko vrijeme.

  1. Obećajem da se nikad nećemo seliti. 

Od svih obećanja koja ne biste trebali davati svojoj djeci, ovo bi moglo biti najvažnije. Što ako promijenite posao? Što ako se neki član obitelji razboli? Ima puno nepredvidivog u životu tako da vam se obećanje da nikada nećete morati reći svojoj djeci "selimo se", može obiti o glavu i dovesti vas do nepotrebnih razočarenja.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia