Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOĆNE MORE: Djeca ih najčešće proživljavaju između 3. i 6. godine, a evo i zašto

U jednoj fazi djetinjstva noćne su more proces 'procesuiranja' strahova koje si djeca ne mogu objasniti

 dijete ima noćnu moru Izvor: Shutterstock

Ako se vaše dijete probudi plačući ili uplašeno i ne želi ponovno zaspati, velike su šanse da je imalo noćnu moru. Ove epizode strašnih snova obično se događaju u drugoj polovici noći, kada je dijete u dubokome snu. Vaše će se dijete sljedećeg dana vjerojatno sjetiti svoga ružnog sna i možda će ga i dalje mučiti.

No noćne more ne treba miješati s noćnim strahovima, rjeđim poremećajem sna koji se obično pojavljuje tijekom prve trećine noći. Djeca koja imaju epizodu noćnog straha ili terora ne bude se, ostaju čvrsto spavati cijelo vrijeme, ali ako ih probudite, izrazito su uznemirena i teško ih je utješiti. Nakon toga opet mogu zaspati, a ružne se epizode neće sjetiti ujutro.

Zašto se događaju noćne more?

Djeca u dobi od 3 do 6 godina sve više postaju svjesnija stvarnih opasnosti oko sebe (kao što su prometne nesreće, nasilje i smrt) i nisu ih u stanju 'procesuirati', kao što to čine odrasli, pa u razdoblju spavanja njihovi se strahovi vezani uz nerazjašnjene pojmove 'materijaliziraju'.

Noćne more mogu biti potaknute nekom pričom koju dijete čuje, a koja je njemu nerazumljiva i u određenom mu se trenutku čini zastrašujućom (čak i ako odrasla osoba ne nalazi ništa strašno u tome događaju), zbog gledanja uznemirujućeg programa ili filma, uzbuđenja ili napora prije spavanja ili osjećaja tjeskobe ili stresa tijekom dana.

Dječji mozak i spoznaja su potpuno drukčiji nego kod odraslih osoba, a informacije koje primaju iz vanjskog svijeta mogu biti uzrok stresa koji se kasnije manifestira noćnom morom. Za dijete koje proživljava svoje osjećaje povezane s njemu stresnim događajima, noćne more su normalan odgovor, a vi niste loš roditelj ako se događaju baš vašem djetetu.

Kako pomoći djetetu nakon što je doživjelo noćnu moru?

Kada zaplače, utješite ga. Vrlo je važno da dijete osjeti vašu blizinu jer se tako osjeća sigurnije. Zagrlite ga i utješite, to će ga umiriti.
Ako vam dijete želi ispričati što je sanjalo, saslušajte ga. No ako ne želi, nemojte inzistirati na tome. U ovoj dobi dijete već razumije razliku između snova i stvarnosti pa ga možete utješiti rečenicom: 'samo si ružno sanjao/la'.
Pokažite djetetu da je sigurno, da nema nikoga ispod kreveta niti u ormaru, da ste vi dobro, ovisno o tome što je uznemirilo dijete. Još jednom provjerite je li omiljena igračka vašeg djeteta ušuškana s njim, uvjerite se da je noćno svjetlo upaljeno i podsjetite je da ste blizu i da ćete odmah doći ako vas bude trebalo.

Kako spriječiti noćnu moru?

Opuštajuća i predvidljiva rutina prije spavanja, kao što je topla kupka, priča prije spavanja, upaljeno noćno svjetlo, može pomoći u otklanjanju noćnih mora.

 priča prije spavanja Izvor: Shutterstock

Neka djeca u dobi od 3 do 6 godina vole imati kontrolu nad 'zastrašujućom situacijom'. Evo nekoliko trikova koje možete isprobati:
• Napišite natpis koji kaže: 'Ovdje su dopušteni samo lijepi snovi', koji će stajati iznad kreveta vašeg djeteta. Neka ga ono ukrasi naljepnicama ili crtežima stvari u kojima uživa i o kojima želi sanjati.
• Pustite dijete da prije spavanja namaže lice kremom koju možete nazvati 'krema za lijepe snove'.
• Napunite bočicu s raspršivačem vodom s mirisom nekoliko kapi ekstrakta vanilije ('sprej za tjeranje ružnih snova') i pustite djetetu da odagna strašne snove tako što će malo prskati po sobi prije spavanja.
Ako posumnjate da iza loših snova stoji tjeskoba ili stres, pokušajte razgovarati s djetetom o tome što ga muči tijekom dana. Ako noćne more potraju i dijete se boji odlaska u krevet ili se boji tijekom dana, razgovarajte o tome s liječnikom – jer snovi mogu upućivati na emocionalni problem koji treba riješiti.

Možda će vas zanimati

Najnovije