Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela je škola!

Polazak u školu donosi veliku promjenu, kako u životu djeteta tako i u životu njegovih roditelja i obitelji. Do škole sve je moglo biti ležerno, opušteno, neobavezno. Škola je prva prava obaveza u životu i, samim time, velik korak ...

 škola

Mnogi se mališani vesele polasku u školu jer, preuzimajući obaveze, postaju “veliki”, ali ima i onih koji se plaše ili bi se radije još igrali. Roditelji koji imaju više od jednog djeteta često su zaprepašteni razlikama među svojim potomcima. I tada se pitaju kako je moguće da djece s istim genima, odrasla u istom obiteljskom okruženju, mogu imati toliko različitu narav. Jedno dijete može biti otvoreno prema vršnjacima i novim situacijama (kao što je polazak u školu), dok se drugo radije igra samo i u tišini.

Osim prvašića, i roditelji u pravilu emotivno proživljavaju tu promjenu te često imaju mnoga pitanja.

Dragi roditelji, prije polaska vaših mališana u prvi razred preispitajte sebe i svoje osjećaje. Djeca iznimno dobro iščitavaju vaše osjećaje i neverbalne signale koje odašiljete. Ako se brinete kako će započeti školovanje vašeg djeteta i kako će se ono snaći u novoj situaciji, tu ćete brigu najvjerojatnije prenijeti i na svoje dijete.

Kako bi djeci polazak u školu bio što bezbrižniji, možete učiniti sljedeće:

1.  Trenirajte samostalnost

Od školarca se puno toga očekuje: treba se odvojiti od roditelja i provesti dan u školi, voditi računa o svojim stvarima, zadaćama i zaduženjima, samostalno obavljati higijenske potrebe, samostalno jesti, donositi odluke, poštovati autoritet i određena pravila grupe. No ako je dijete naviknuto da sve obavljateumjesto njega, ne možete očekivati da će prvi dan škole staviti torbu na ramena i odjednom biti netko drugi.

Prije početka škole zajedno upoznajte put kojim će ići u školu, posjetite školu dok još nije puna djece i galame, upoznate se s prostorijama i budućom učiteljicom. Na taj ćete način smanjiti strah od nepoznatog, koji se javlja i kod onih najsamostalnijih.

2. Razgovarajte s djetetom

Pričajte svom prvašiću o svojim iskustvima s polaskom u školu, ali i o promjenama koje će se dogoditi u njegovu životu kad krene u školu (npr. dio dana ostajat će sam u kući). Uputite dijete na osobe koje mu mogu pomoći u slučaju potrebe dok je samo kod kuće. Privikavajte ga na situacije u kojima će trebati pokazati oprez. Uputite ga kako se dolazi do škole, upozorite na opasna mjesta (npr. prijelaze preko ceste).

3. Uključite dijete u sve “predškolske” aktivnosti

Zajedno s djetetom obavite kupnju školske torbe i školskog pribora. Neka dijete sudjeluje u izboru pernice, torbe, bilježnica...

Svakako potičite pozitivne stavove djeteta prema školi i učenju. Pozitivne stavove razvit ćete tako da o školi uvijek pričate kao o mjestu na kojem se rade zanimljive stvari, puno uči i upoznaju novi prijatelji. Nemojte dijete plašiti školom ili učiteljicom.

Osigurajte svojem prvašiću radni prostor u stanu koji je uvijek isti i samo njegov. Zajedno uredite taj kutak ili sobu koja će ubuduće biti mjesto za učenje i pisanje domaćih zadaća...

Više o prvim zahtjevima škole te kako prepoznati da dijete ima poteškoća i možda treba stručnu pomoć, pročitajte u novom broju časopisa Moje dijete koji možete potražiti na kioscima od 26.kolovoza 2013.

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije