Početak školovanja jedan je od najvažnijih koraka u djetinjstvu i uzbudljiv trenutak za svaku obitelj. No, prvi dani u osnovnoškolskim klupama donose i izazove. Neočekivane situacije, izazovi u učenju, stvaranje novih prijateljstava, samo su neke od situacija na koje se kao roditelji trebate pripremiti.

Između 7. i 12. godine djeca su u kognitivnoj fazi razvoja u kojoj počinju više razmišljati o drugima. Današnja djeca su svjesna svijeta oko sebe, informacije su im izuzetno dostupne te ne možemo od njih skrivati izazovna vremena u kojima se nalazimo. Odbijanjem razgovora o teškim temama poput rata samo možemo izazvati negativne učinke, posebno kad znamo da je velika vjerojatnost da su djeca izbjeglice iz Ukrajine upravo u školi vašeg djeteta.

Zato je važno kod djeteta kontinuirano razvijati empatiju, sposobnost da prepoznaju i razumiju osjećaje drugih:

slikovnica Djevojčica sa širom otvorenim očima
Promo 

• Empatija pomaže u razvoju socijalnih vještina, da u različitim društvenim situacijama djeca razumiju tuđe emocije i reagiraju na odgovarajući način.
• Pomaže im u izgradnji odnosa, kako bi lakše stvarali i održavali prijateljstva.
• Važan je dio emocionalne inteligencije - empatična djeca bolje upravljaju svojim emocijama i lakše prepoznaju i poštuju emocije drugih.
• Empatična djeca vjerojatnije će se zauzeti za druge koji se suočavaju s poteškoćama i ponuditi podršku.
• Pomaže im da poštuju i razumiju ljude iz različitih sredina i kultura.

Empatija je osobito važna u kontekstu spomenutog rata u Ukrajini, kada se brojna djeca susreću sa svojim vršnjacima iz Ukrajine, koji sada pohađaju i lokalne škole diljem Hrvatske. Evo i zašto:• Empatija može pomoći djeci da razumiju nevolje izbjeglica pogođenih ratom, što ih može potaknuti da im pruže podršku i imaju inkluzivniji stav prema njima.

• Empatija pomaže u borbi protiv predrasuda i ksenofobije. Djeca koja uče o ratu i suosjećaju s izbjeglicama, imat će manje predrasuda na temelju nacionalnosti ili etničke pripadnosti.

• Slušajući o ratu, djeca mogu doživjeti strah, zbunjenost ili tugu. Empatija im pomaže da obrade svoje emocije na zdrav način i potraže podršku ili pruže podršku drugima.

Deset važnih savjeta za roditelje

A kako djeci na najbolji način pristupiti kad je u pitanju ova ozbiljna tema, pitali smo stručnjake iz Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Kod razgovora s djecom, iz Udruge savjetuju:

• Stvorite sigurno i podržavajuće okruženje u kojem se djeca osjećaju sigurno postaviti pitanja koja imaju. Ne inzistirajte na razgovoru ako dijete nije spremno.

• Koristite riječi i izraze koje dijete može razumjeti, prilagodite rječnik dobi djeteta.

• Budite spremni ponoviti informacije više puta i objašnjavati dok dijete ne razumije i prihvati informacije koje mu dajete.

• Pružajte iskrene i točne informacije. Djeca upijaju informacije koje čuju i svjesna su svijeta oko sebe.

• Prepoznajte i prihvatite osjećaje, mišljenja i reakcije koje dijete ima. Naglasite da su njihove brige i pitanja normalna.

• Naglasite da se možda i u našoj blizini nalazi netko tko je pobjegao od rata. Držite oči širom otvorene jer takve osobe treba prepoznati i podržati.

• Naglasite da je važno ne osuđivati osobe, već ih pokušati shvatiti jer ne znamo kroz što su sve prošle.

• Saslušajte djecu koja su pobjegla od rata i druge oko sebe potaknite da učine isto.

• Pružite podršku, ali nemojte davati lažna ili obećanja koja ne možete ispuniti.

• Zapamtite kako jedno dobro djelo katkad može biti posve dovoljno da promijeni nečiji život.

Sofijina priča kao pomoć roditeljima

slikovnica Djevojčica sa širom otvorenim očima
Promo 

U poticanju razgovora s djecom na njima prilagođen i pristupačan način o izbjeglicama iz Ukrajine, može dobro poslužiti slikovnica "Djevojčica sa širom otvorenim očima“, koja nosi snažnu poruku suosjećanja, solidarnosti i podrške. Digitalnu verziju slikovnice možete pročitati ovdje, a dostupna je i u određenom broju knjižnica i škola u Hrvatskoj.

Slikovnica, koju je izdala Europska komisija, namijenjena je djeci u dobi od sedam do deset godina, ali i roditeljima, nastavnicima i odgojiteljima. Govori o Sofiji, djevojčici iz Ukrajine koja je morala napustiti svoj dom te svoj život ponovno započeti u novoj zemlji i novoj školi. U sredini u kojoj su joj nepoznati jezik, narod i kultura mora ponovno pronaći prijatelje, dok se istovremeno suočava s vlastitim strahovima.
Samo u Hrvatskoj ima gotovo 8000 djece poput Sofije koja su pobjegla iz Ukrajine i svoj život grade u novim zajednicama. Zato je važno našoj djeci pomoći da ih prihvate i naučiti ih kako da izbjeglicama budu podrška i prijatelj kada im je najviše potrebno.