Ako ste majka dječaka i djevojčice možda ste primijetili da se često ponašaju različito. Zašto je tomu tako? Zato što ih različito tretiramo. No za to postoje i razlozi genetske prirode. Glavne razlike u ponašanju mogu se uočiti u devet slijedećih situacija:

Tko se radije mazi?

Djevojčice – vjerojatno, zato što su tako naučile. Znanstvenici kažu da ženske bebe više mazimo. Djevojčice dobivaju više nježnosti nego dječaci.

Očito okolina nesvjesno nježnije tretira djevojčice, i to ne samo roditelji, nego i ostali članovi obitelji. Možda se u tome krije razlog zašto neki dječaci, kad postanu malo stariji, ne prihvaćaju baš rado nježnost. Imate li kod kuće dečkića koji vas uvijek izbjegava kad ga želite pomaziti pokušajte ga navući na tanak led: s dječacima ćete do maženja lakše doći preko ludovanja. Škakljanje, hrvanje, valjanje u travi – oni vole takve stvari.

shutterstock_1660545943.jpg
Shutterstock Djevojčice se više maze od dječaka

Tko se nabacuje pijeskom?

Dečki rado odmjeravaju snage, djevojčice su brižne. Predrasuda? Ne, tvrde psiholozi koji se bave razvojnom psihologijom. Djevojčice i dječaci se u igri s drugom djecom doista ponašaju drukčije. Istraživanja su pokazala kako se djevojčice više trude biti u dobrim odnosima s drugima porazumijeti se s njima pa brže i pomažu. Dječaci su češće agresivni i vole se smatrati uspješnijima.

Naslijeđe naše ljudske povijesti, kojega se očito nećemo riješiti tako brzo: muškarac je osvajao nova područja, borio se s oponentima, branio je obitelj i posjed. Žene su se brinule da jelo bude toplo, za odjeću i za dobro raspoloženje u domu.

Tko glasnije viče?

Od svih beba koje roditelji dovode pedijatrima zbog neprestanog plakanja gotovo 70 posto njih su dječaci. Nitko točno ne zna zašto je tomu tako. To bi moglo biti povezano s poteškoćama u prilagođavanju životu izvan majčine utrobe, jer živčani sustav dječaka tijekom poroda nije još tako zreo kao kod djevojčica.

Također je poznato da su mnoge muške bebe sklonije stresu nego većina ženskih beba. Ako su izloženi laganom, ali konstantnom opterećenju (primjerice buci), jako im naraste razina kortizona, a kod djevojčica takvo opterećenje baš i neće izazvati rast razine tog hormona stresa.

Tko treba više flastera?

Dječaci. U ambulantama se nakon malih kućnih nezgoda obradi četiri puta više dječaka nego djevojčica. Razlog češćim ozljedama leži u činjenici da više vole riskantne pothvate.

U istraživanju ponašanja male djece kanadska je psihologinja Barbara Morrongiello došla do zanimljivih zaključaka: prvo, određene aktivnosti znatno više djevojčica nego dječaka smatra rizičnim (primjerice opasno penjanje). Drugo, djevojčice će prije izbjegavati takve opasnosti, dok dječaci, čak i kad spoznaju opasnost, ne smatraju da bi im se nešto doista moglo i dogoditi. Treće, dječaci imaju drukčiji stav prema nezgodama. Za njih je ozljeda jednostavno peh, dok djevojčice zbog toga optužuju same sebe.

shutterstock_1989444956.jpg
Shutterstock Dječaci su skloniji ozljedama

Tko je češće bolestan?

Dječaci kao mala djeca češće boluju od alergija i nešto češće od infekcija nego djevojčice. Nakon puberteta to se mijenja. Tad više alergija izbija kod djevojaka i one više izostaju iz škole zbog bolesti. Općenito, razvoj dječaka smatra se podložnijim raznim poremećajima: najveći dio hiperaktivne i djece koja mokre u krevet jesu dječaci te oni pokazuju i više poremećaja u govoru (mucanje, usporeni jezični razvoj) nego djevojčice.

No stručnjaci upozoravaju da se zbog toga mnogo manje pozornosti poklanja zdravlju djevojčica, i to osobito psihičkom. Zato depresivni poremećaji u dječjoj i adolescentskoj dobi, koji češće pogađaju djevojčice, često ne budu prepoznati jer se takvi mladi ljudi povlače u sebe, nisu upadljivi.

Kako doživljavaju različite spolove?

Iako  sve više radimo na ukljanjanju rodnih razlika i stereotipa činjenica je da je većina djece i dan danas sklona klasičnoj podjeli uloga. Naime, majke još uvijek ulažu više vremena u bavljenje djecom i domaćinstvo nego očevi pa djeca roditelje doživljavaju na način: majka je brižna i skrbna, a otac je više orijentiran i na druge stvari.

Trogodišnja djeca u vrtiću u jednoj su studiji navela kako se djevojčice igraju s lutkama, pomažu majci, puno pričaju, nikad se ne tuku i trebaju pomoć. Dječaci, barem su tako uvjerena djeca, (u ispitivanju su sudjelovali i dječaci i djevojčice), pomažu tati, žele tući druge, drski su i drugu djecu često dovode do plača.

Tko kuha bolji puding?

Nitko, jer sva djeca to rado čine. Raditi nešto s mamom ili tatom, srediti ili proizvesti nešto ukusno, nešto što se koristi ili što se može pokazati. Pedagozi kažu kako djevojčice još uvijek radije upoznajemo sa zadaćama vezanim uz kućanstvo, dok dječake učimo lupati čekićem i popravljati bicikl.

To je staromodno! Izmjena tih aktivnosti čini nas spremnima za društvo u kojem žene i muškarci žele i trebaju preuzimati zadatke koji su prije bili rezervirani za drugi spol. Djeca koju se navodi na različite aktivnosti i zadatke od toga profitiraju i u svom razvoju: dječaci kojima su draže aktivnosti vezane uz grubu motoriku i kretanje, guljenjem mrkve i dekoriranjem kolača poboljšavaju svoju finu motoriku. Djevojčice koje ne vole toliko ludovanje i jurnjavu, puštanjem zmajeva ili penjanjem na drvo otkrivaju uživanje u kretanju.

shutterstock_563342329.jpg
Shutterstock I djevojčice i dječaci podjednako uživaju u kuhanju i kreativnim aktivnostima

Tko će krenuti u istraživanje svijeta?

Mnogi mali dječaci imaju potrebu za bijegom, jednostavno otrče iza najbližeg ugla ne brinući se pritom za roditelje. Razvojni psiholozi kažu da je to uvjetovano i genetski.

Znanost je dokazala da je prostorna orijentacija u muškaraca doista bolje razvijena nego u žena. Mali dječaci kao da su uvijek sigurni da će naći put natrag kući. I, dječaci od roditelja dobivaju veći osjećaj sigurnosti. Kanadska psihologinja Barbara Morrongiello ustvrdila je u svojoj studiji o dječacima i djevojčicama da djevojčice mnogo češće slušaju rečenice kao što je "Budi oprezna!" ili "Pazi!".

Tko se s kime igra?

Dječaci rado stvaraju grupice od 4 - 6 članova. Djevojčice se dobro osjećaju u skupinama od 2 - 3 člana. Više djece znači više akcije – zato ćete na igralištu ili u dječjem vrtiću češće naići na dječačku bandu nego na ekipu sastavljenu od djevojčica. Djevojčice i dječaci profitiraju i kad se igraju zajedno.

Tad upoznaju drukčije oblike ponašanja, nadopunjavaju se u vještinama i interesima. Prijateljstva između dječaka i djevojčica pospješit ćete međusobnim pozivanjem na igranje, zajedničkim tulumima, izletima nekoliko obitelji s mnogo djece obaju spolova.

shutterstock_629258405.jpg
Shutterstock Razlike između djevojčica i dječaka stvar su genetike, ali i odgoja

Kako da djevojčice i dječaci postanu snažni

 • puno ih mazite
 • ukažite im povjerenje dajući im neke zadatke
 • pohvalite ih kad su probitačni
 • motivirajte ih za postignuća i samostalno djelovanje
 • naučite ih da smiju plakati i redovito ih tješite
 • budite roditelji koji povremeno priznaju svoje pogreške i slabosti
 • vole čuti da su super, vrijedni vaše ljubavi, jaki i snalažljivi
 • naučite ih svojim ponašanjem kako rješavati konflikte bez vikanja
 • ne mičite im sve prepreke i neugodnosti s puta
 • budite roditelji koji postavljaju granice
 • budite roditelji koji katkad i popuste