Čak i ako ne volite klasičnu glazbu, ali ju slušate, ona će imati snažan, pozitivan utjecaj na vas. 'Gdje riječi ne vrijede, glazba progovara', govorio je i davno slavni Hans Christian Andersen i možda najbolje dočarao moć koju glazba ima na čovjeka. U tom kontekstu, glazba je izvrsna odgojna metoda, 'alat' koji razvija jezične vještine, pospješuje psihofizičko funkcioniranje djece, pa čak i utječe na razvoj fine motorike. Istraživanja idu toliko daleko i kažu kako su djeca koja su izložena kvalitetnoj glazbi bolji matematičari.
Sigurno ste čuli za pojam 'Mozart efekt'? Riječ je o utjecaju glazbe na ljudske sposobnosti, pa je dokazano kako upravo Mozartova glazba, posebice njegova Sonata u D-duru, pospješuje rad mozga i to zato što sinkronizira obje njegove polutke. Naime, glazba spaja logičko razmišljanje (um) s emocijama i intuicijom, što pomaže boljoj koncentraciji i pamćenju, ali i utječe na raspoloženje. Djeca koja slučaju glazbu jednostavno su sretnija.

utjecaj glazbe na razvoj djece
Pexeles 

Kako kod djece potaknuti ljubav prema glazbi? Ako se netko u obitelji već bavi glazbom, to je najlakši put da dijete i samo stekne ljubav. Djeca vole učiti po modelu, a roditelji su tu, posebice u najranijoj dobi, najveći uzori. Nema previše 'mudrosti' oko toga kako da zavole glazbu, treba ih jednostavno od malih nogu izložiti zvucima, bilo da im puštate umirujuću glazbu prije spavanja ili dok uče, ili ih vodite na glazbena događanja. Priliku da upoznaju ljepotu glazbe iz prve ruke djeca imaju i kroz dječju 'verziju' slavnog festivala suvremene glazbe - Muzičkog biennale-a Zagreb.
Prvi Festival za VELIKE malene održan je 2019. u sklopu 30. izdanja Muzičkog biennale-a Zagreb. Klinci su imali priliku uživati u 15 radionica, 5 koncerata i 4 izvedbe predstave Žabica kraljica skladateljice Sare Glojnarić i redatelja Renea Medvešeka, u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka. Zbog pandemije kronavirusa događanja za djecu održavala su se u digitalnim formatima, no u 2023. ova glazbena poslastica za djecu ponovno će zaživjeti u svom najreprezentativnijem obliku – uživo.

glazba i djeca
Pexeles 

Program MBZ festival za VELIKE malene potaknut će znatiželju najmlađih ušiju. Ponovno će se održati 'Svirkaonice', radionice suvremene glazbe za djecu, koje su ove godine posjetile i brojne škole diljem Hrvatske. U pripremi su i dva nova projekta: Opera za one najmlađe, glazbeno-senzorno iskustvo namijenjeno prvenstveno djeci između jedne i tri godine. Iza koncepta stoji tim autorica, Ivana Đula, Lucija Stanojević, Irma Unušić, Tena Novak Vincek i Selena Gazda., a ova sasvim posebna opera nastaje u koprodukciji s HNK-om Zagreb.
Držeći na umu i one koji odrastaju daleko od kuće, donatorski projekt 'Raspjevane priče' skupljat će sredstva za pomoć djeci iz Ukrajine koja žive u Hrvatskoj. Hrvatske prijevode ukrajinske dječje književnosti oživjet će poznati glasovi i pretvoriti ih u glazbene priče. Pričama će se, uz donaciju, moći pristupiti na platformi book&zvook.
Više o programu i aktivnostima dječjeg Muzičkog biennale-a Zagreb saznajte OVDJE. Klikom na ovu stranicu pronaći ćete mnoštvo sadržaja kako zavoljeti glazbu 'usput' ili kako glazbom olakšati različite situacije u danu. Primjerice, subota je i dijete je na redu za usisati stan – koja glazba će mu pomoći da to učini sa smiješkom (jer, budimo realni, većina djece bi radije radila bilo što drugo nego usisavala)? I roditelji će za sebe naći puno 'alata za pomoć', primjerice kako glazbom olakšati kraj radnog dana. Jer, glazba je, a što drugo nego, terapija.

djeca i glazba
Pexeles 

I ne djeluje samo na ljude. Dokazano je da i biljke bolje rastu uz glazbu. Ono što će roditelje najviše interesirati svakako je povezanost glazbenog obrazovanja s uspjehom u školi. Naime, nevjerojatan je podatak da djeca koja pohađaju neke glazbene tečajeve za 40% bolje rješavaju standardne testove, poput državne mature, nego oni koji ne koriste blagodati glazbe. Neki kažu da je razlog taj što glazba povećava IQ. Razlog se, ako ne ništa drugo, može tražiti i u činjenici da glazba smanjuje stres, a kad su opuštena i smirena, djeca su onda sposobna pomicati granice.

*Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja.