Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DJECA POSTAJU FRUSTRIRANA? Ne trebaju u svemu biti najbolji da bi bili uspješni

Autor Sunčica Got

Svijet je iznimno kompetitivno mjesto, a djeca to osjete već u prvim razredima osnovne škole, ako ne i ranije.

 tata razgovara sa sinom Izvor: Shutterstock

U želji da djetetu osiguraju najbolje, roditelji ponekad zaborave na ono što mu zaista treba pa forsiraju različite aktivnosti ili od njega traže izvanredne rezultate u svemu što radi. Dijete može živjeti prosječan, ispunjavajuć život u kojem radi ono što ga veseli i ima zdrave odnose s drugima, ako ga naučimo da je uspjeh mnogo više od toga da si u nečemu najbolji, piše Parents.

Preispitajte svoju definiciju uspjeha

Budući da živimo u kulturi koja posebno cijeni rezultate, često puno više od truda, i sami ponekad padnemo u tu zamku. Želimo da djeca imaju mjerljive rezultate jer vjerujemo da će im jedino oni pomoći da dobro prođu u životu, no garancija ne postoji. Ono što zaista pomaže mladom čovjeku da uspije privatno, a i poslovno, jesu suradljivost, empatija i snažne emocionalne i socijalne vještine.

Upoznajte svoje dijete

Jedan od načina kako ćete dijete naučiti stvarnoj empatiji jest da ga prihvatite takvog kakav jest, bez potrebe da ga mijenjate i prilagođavate nekoj svojoj slici savršenog djeteta. Djetetovim interesima pristupajte znatiželjno, a ne osuđujuće. Ne namećite im ono što vjerujete da je najbolje za njih već im pomozite da to sami otkriju.

 tata i sin Izvor: Shutterstock

Ne forsirajte

Često ćete čuti kako roditelji djeci savjetuju da nešto naprave najbolje što mogu, da svaki put daju sve više od sebe. No djeca koja teže perfekcionizmu češće razvijaju anksioznost, depresiju i poremećaje u prehrani. Potaknite dijete na trud, ali uvažite njegove kapacitete i smanjite očekivanja.

Prepoznajte i cijenite djetetove darove

U čemu je vaše dijete dobro i što ga fascinira? Ima li dobar smisao za humor, je li hrabar, znatiželjan, ustrajan ili drag? Osvijestite djetetove prirodne kvalitete i fokusirajte se na njih. Pomozite djetetu da ih prepozna i da u njima nauči uživati.

Njegujte odnose

Možda najvažniji zadatak roditelja je da nauče djecu kako se ostvare povezanost s drugim ljudima. Kako da pokažu ljubav, kako da se konstruktivno raspravljaju i da čine dobro za sebe i druge. Pomažući djeci da razviju osnovne socijalne i emocionalne vještine, vodimo ih na put do osobnog uspjeha, koji je mnogo više od mjerljivih rezultata i titula.

Možda će vas zanimati

Najnovije