Roditelji djece s teškoćama u razvoju djetetu pokušavaju osigurati kvalitetnu edukaciju, redovite medicinske terapije, razvijati mu socijalne vještine i pritom se nerijetko boriti sa sustavom i društvom koje nema dovoljno sluha za potrebe njihove djece. Pomisao na dodatnu aktivnost, može im zvučati zastrašujuće ili nepotrebno, no takve su aktivnosti idealna prilika da dijete osvijesti svoje snage, gradi samopouzdanje, stvara odnose s drugom djecom i otkriva svoje interese.

Jačanje samopouzdanja i stvaranje odnosa

Roditelji djece s teškoćama ponekad oklijevaju s upisivanjem djece na izvannastavne aktivnosti, bilo radi financijske preopterećenosti uzrokovane raznim terapijama, bilo radi straha, no kod djece koja imaju mogućnost sudjelovati u ovakvim aktivnostima, benefiti su brojni.

Izvannastavne aktivnosti djeci pomažu u izgradnji samopouzdanja, a otvaraju mogućnost za socijalizaciju koja je kod ove djece često otežan proces. Uostalom, prijatelje je lakše steći u opuštenoj atmosferi i uz zajedničke interese.

Kao i ostala djeca, djeca s teškoćama imaju svoje interese i talente koje treba prepoznati i njegovati. Neki od tih talenata djetetu će možda postati životni poziv ili barem velika zanimacija i radost.

djeca u kolicima plešu.jpg
Shutterstock 

Neka aktivnost bude zabava, a ne još jedna terapija

Ipak, budite realni u odabiru aktivnosti za dijete i dobro procijenite je li spremno na takvu razinu odgovornosti, umne ili fizičke aktivnosti kako mu ne biste stvorili nepotreban pritisak. O tome je najbolje razgovarati i s djetetovim stručnim timom.

Birajte aktivnost za koju vaše dijete već pokazuje interes. Ne gledajte na nju kao na još jedan vid terapije. Djeca s teškoćama se moraju nositi sa svojom dijagnozom, raznim terapijama i svakodnevnim teškoćama. Odaberite aktivnost u kojoj će uživati.

Sukladno djetetovim mogućnostima, razmislite hoćete li ga uključiti u grupu koja je u potpunosti prilagođena djeci s teškoćama ili će aktivnost pohađati s djecom bez teškoća. Razgovarajte s voditeljem aktivnosti i upoznajte ga s posebnim potrebama koje vaše dijete ima i zajedno procijenite koja je najbolja opcija.