Popularna kreativna metoda journaling, najbliža je onome što na ovim prostorima poznajemo kao vođenje dnevnika, ali ona je mnogo više od toga. Kreativno vođenje dnevnika može biti predivan ispušni ventil preopterećenim školarcima, ali i prilika za razvoj kreativnosti i njegovanje osobnih kreativnih interesa. Tehnika vođenja kreativnog dnevnika može biti od velike koristi djeci koja inače imaju problema s izražavanjem, pismenim ili usmenim.

Poštujte djetetovu privatnost

Praksa vođenja kreativnog dnevnika odlična je zabava za školarce, a posebno za tinejdžere koji se polagano počinju zatvarati u sebe. Ovaj kreativni alat može biti od velike pomoći djeci koja imaju poteškoće s izražavanjem svojih emocija i potreba ili teško donose odluke.

Čak i kratke poruke ili impresije koje dijete napiše ili nacrta u svoj dnevnik svaki dan, mogu mu pomoći da proradi svoja unutarnja stanja i osjeća se bolje. Da bi to bilo moguće, dijete mora znati da se njegova privatnost poštuje i ako je dogovoreno da u dnevnik ne smiju gledati ostali članovi obitelji, toga se trebate i držati.

Kako pripremiti dijete za prvi razred?
Shutterstock 

Teme im možete i vi predložiti

Starija će djeca vjerojatno samostalno ispunjavati dnevnik prema svojim željama i potrebama, dok će mlađim školarcima možda trebati vodstvo ili barem ideja što bi mogli stvarati.

Ovakve su aktivnosti idealne za vježbanje pisanja i pripovijedanja. Djeci možete predložiti jednostavne zadatke kao da napiše dvadeset različitih riječi koje su žute ili riječi koje su dlakave. Svaku riječ može i nacrtati. Možete im predložiti prvu rečenicu priče koju oni onda trebaju dovršiti ili izmisliti neku riječ koju trebaju objasniti. Prijedloge aktivnosti im možete unaprijed napisati na papiriće koje ćete čuvati u kutijici te izvlačiti svaki dan.

U kreativnom dnevniku dijete može nacrtati svoje raspoloženje, istražiti pa zabilježiti zanimljivosti o omiljenoj životinji, sportu ili glazbeniku, a dnevnik mu može služiti i kao zapisnik s putovanja ili boravka u prirodi.