Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'OVO NIJE DOBRO, MOGU JA TO BOLJE!' Kako pomoći malim perfekcionistima da se lakše nose s pogreškama

Neka se djeca teško nose s pogreškama i pred sebe stavljaju velika očekivanja koja ih opterećuju i potencijalno ugrožavaju njihovo psihičko zdravlje.

 dijete se igra legićima Izvor: Shutterstock

Perfekcionizam se najčešće pojavljuje u predškolskoj dobi, kada se djeca počinju međusobno uspoređivati i nešto je češći kod djevojčica. Djeca perfekcionisti vjeruju kako trebaju biti savršeni u svemu što rade i jako se trude ispuniti vlastite kriterije savršenosti što im ponekad stoji na putu do uspjeha jer su uglavnom fokusirani na pogreške.

Imaju problem sa samopouzdanjem, a ekstremniji slučajevi pod velikim su rizikom za razvoj anksioznosti, depresije, poremećaja u prehrani ili opsesivno kompulzivnog poremećaja. Djeca perfekcionisti imaju snažnu potrebu imati stvari pod kontrolom, a društvo koje podržava perfekcionizam kao put do uspjeha, ne pomaže u njihovoj borbi.
Stručnjaci savjetuju kako pomoći svom malom perfekcionistu u izgradnji zdravijeg stava prema očekivanjima od samog sebe.

Imenujte glas u djetetovoj glavi

Iako je djeci teško razumjeti koncept perfekcionizma, važno je da ga imenujemo i o njemu otvoreno razgovaramo. Psiholog Parker Huston predlaže da djeci objasnimo kako neki od nas imaju glas u svojoj glavi koji je ponekad zahtjevan i tjera nas da neku radnju ponavljamo sve dok on ne bude zadovoljan.

Ako dijete kaže da ima takav glas u glavi, Huston predlaže da mu dijete da neko ime, može biti i šašavo. Tako će nam biti lakše razgovarati s djetetom u trenucima kad se bori sa sobom.

Pokažite djetetu suosjećanje za njegovu situaciju

Reći malom perfekcionistu, koji se bori s nekim zadatkom, da mu ide odlično i da nema razloga za frustraciju je beskorisno. Jednako kao što nema smisla kritizirati njegovu reakciju.

 kako pomoći djetetu koje teži perfekcionizmu Izvor: Shutterstock

Psihijatrica za djecu, Anisa Khaliq ističe kako je važno priznati djetetovu tugu ili ljutnju i reći mu da je sasvim u redu što ponekad tako reagira i da će sve biti u redu. Možete ga i zagrliti i pokazati mu da razumijete zašto je uzrujan.

Anisa kaže kako je zadatak roditelja da pomogne svom djetetu u toleriranju teških emocija i u razumijevanju da takve emocije nisu krive te da će i one proći.

Slavite trud, a ne samo rezultat i uspjeh

Ako svojoj djeci čestitate tek kad ostvare dobar rezultat, lako mogu razviti vjerovanje kako su dovoljno dobri samo kad pobjeđuju ili ne griješe. Neka će djeca pomisliti kako ih volite samo kad su uspješni.

Prebacite fokus na proces i trud koji ulažu da nešto ostvare. Dajte im do znanja da ste ponosni na vrijeme koje ulažu u nešto, a da su pogreške neizbježan dio puta do uspjeha.

Pričajte im o pogreškama u pozitivnom smislu. Podijelite s njima jednostavne situacije u kojima ste i vi griješili i na svojim pogreškama učili. Zajedno istražite priče poznatih inovatora koji su svoje popularne proizvode pustili u svijet nakon višestrukih pokušaja.

Ponavljajte ohrabrujuće izjave

Određene fraze djetetu mogu pomoći da u teškim trenucima bude blaže prema samom sebi. Doktor Huston predlaže da svako toliko pred djetetom izgovorite sljedeće:

  • Nitko nije savršen.
  • Trudim se i to je dovoljno.
  • Vježbanje mi pomaže da postanem bolji.

Starijoj djeci ove poruke možete i zapisati pa povremeno spakirati u pernicu ili ruksak, posebno na dan važnog testa ili utakmice. Dobro je da ove rečenice i sami koristite pred djetetom u situacijama kad pogriješite te mu tako date primjer zdravog odnosa prema pogreškama.

Budite primjer svojoj djeci

Vaša djeca ne trebaju savršene roditelje. Stručnjaci se slažu da je poželjno s djecom razgovarati o svojim borbama i pogreškama te otvoreno pokazivati neuspjehe, posebno u svakodnevnim aktivnostima.

 kako pomoći djetetu koje teži perfekcionizmu Izvor: Shutterstock

Kuhinja je odlično mjesto za vježbanje strpljenja i učenje prihvaćanja vlastitih pogrešaka. I sami ćete toliko puta neko jelo presoliti ili prekuhati, iako ga pripremate godinama. Komentirajte takve situacije s djecom i ponudite im da i sami eksperimentiraju, uz napomenu da je u redu spraviti nejestivo jelo i pogriješiti.

Možda će vas zanimati

Najnovije