Korištenje mobilnih telefona drastično se povećalo među djecom posljednjih godina, što je dovelo do sve veće zabrinutosti roditelja. Iako internet pruža pregršt informacija i znanja, ponekad može imati i negativan učinak. Osim toga, korištenje internetskih platformi može dovesti djecu u zabludu; stoga roditelji moraju paziti na njih dok sudjeluju u mrežnim aktivnostima.

Što je Roblox?

Roblox je popularna platforma za online video igre koja omogućuje stvaranje vlastitih igara i dijeljenje s drugim korisnicima. Također, omogućuje igranje igara koje su kreirali drugi korisnici i međusobnu interakciju na platformi.

Iako se radi o platformi za besplatne igre, ona također sadrži virtualnu valutu u igri pod nazivom Robux, koja se može kupiti pravim novcem. Možete dobiti i fiksnu mjesečnu kvotu Robuxa ako imate Premium članstvo.

Robux se može koristiti za kupnju nove odjeće, dodataka, opreme i sadržaja u igrici te za dobivanje pristupa igricama koje su kreirali korisnici za potpunije iskustvo.

Od 2020. godine, platforma je stekla više od 150 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika. Djeca starija od 13 godina i Premium članovi mogu zaraditi novac naplaćivanjem pristupa igrama koje stvaraju, prodajom rijetkih predmeta i razmjenom Robuxa za pravi novac.

Je li ova platforma sigurna za djecu?

Besplatna platforma za više igrača i otvorena komunikacijska platformu može uznemiriti roditelje budući da korisnički generirani format izlaže djecu predatorskom ponašanju, seksualno eksplicitnim korisničkim forumima i neprikladnim reklamama. Reklame i igrači koji nagovaraju dijete da kupi određene artikle pomoću Robuxa, također mogu biti neugodni.

Pažljivo praćenje upozorenja, prikladne promjene postavki privatnosti i druge sigurnosne mjere mogu učiniti korištenje Robloxa sigurnima za djecu. Ključno je pomoći djeci da shvate kako se sigurno igrati. Uostalom, mi kao roditelji donosimo odluke i stoga moramo mudro odabrati ono što je prikladno za svoje mališane

Koliko godina treba imati dijete da zaigra Roblox?

Ne postoje dobna ograničenja za kreiranje računa na Robloxu. Svatko, bez obzira na dob, može igrati, stvarati i razgovarati s drugim korisnicima. Roblox pažljivo prati sadržaj koji se dijeli na platformi i filtrira razgovore djece mlađe od 13 godina.

Koji su rizici povezani s Robloxom?

Roditelji moraju poduzeti potrebne mjere opreza kako bi uklonili rizike povezane s Robloxom. Neki od uobičajenih rizika su:

 • Aplikacije za chat trećih strana, koje nisu povezane s Robloxom, mogu tražiti od male djece da šalju svoje fotografije ili im slati seksualno eksplicitni sadržaj.
 • Predatori mogu pokrenuti razgovore i tražiti od djece da prijeđu na drugu aplikaciju ili web-mjesto i podijele osobne stvari.
 • 'Igre za stan' mogu djecu izložiti neprikladnom sadržaju, poput neprimjerenih fotografija i opscenog jezika.

Kako smanjiti rizik u 8 koraka?

Roditelji mogu poduzeti nekoliko koraka za kontrolu i provjeru aktivnosti djece kako bi osigurali njihovu sigurnost.

1. Kako biste Roblox učinili sigurnim za svoje dijete, obavezno dodajte roditeljski nadzor, a upute ćete dobiti na Robloxovoj službenoj web-stranici.

2. Navedite točnu dob svoga djeteta prilikom kreiranja računa.

3. Napravite zasebnu roditeljsku prijavu za praćenje interakcija vašeg djeteta.

4. Ograničite broj i vrste igara koje dijete može igrati.

5. Ograničite ili onemogućite pristup osobama koje mogu razgovarati s djetetom, slati muporuke, pratiti ga u igrama ili ga pozvati da igra.

6. Pogledajte njihove igre i povijest razgovora iz povezanih odjeljaka.

7. U dva koraka dovršite potvrdu, koja vam omogućuje primanje koda putem e-maila kad god se vaše dijete prijavi s novog uređaja.

8. Također možete postaviti četveroznamenkasti PIN za zaključavanje postavki računa.

shutterstock_1189467595.jpg
Shutterstock 

 Naučite dijete sigurnom online ponašanju!

 • Podsjetite dijete s kim može razgovarati i kako nije dobro upuštati se u bilo kakve interakcije sa strancima.
 • Upozorite ga da nikada ne prihvaća privatne poruke ili zahtjeve od nepoznatih računa i osoba.
 • Upozorite ga da nikada nikome ne daje osobne podatke.
 • Upozorite ga da nikada ne prelazi na drugu platformu ako to zatraži bilo koji stranac ili nepoznati online prijatelj.
 • Neka igra online igrice u otvorenom obiteljskom prostoru, kao što je dnevni boravak.
 • Nikada nemojte dopustiti djetetu da igra igrice s više korisnika iza zatvorenih vrata.
 • Uvijek nadzirite online aktivnosti i radnje svoga djeteta.
 • Vodite otvoreni razgovor kako bi dijete s vama moglo razgovarati o svemu i svačemu.
 • Povremeno provjeravajte što vaše dijete radi na platformi kako biste identificirali potencijalnu prijetnju.

 Kada su sve sigurnosne mjere poduzete, Roblox je sigurna platforma za igru. Važno je uvijek provjeriti čim se dijete bavi i održavati zdrav i otvoren odnos s njim. Vi trebate biti prva osoba s kojom dijete može slobodno razgovarati o bilo kojem problemu.