Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Školske muke: Moje dijete zaostaje u školi. Što sad?

Djeca nisu uvijek voljna razgovarati o školi, pogotovo kada im stvari ne idu od ruke. Ako pitate dijete kako je bilo u školi, mogli biste kao odgovor dobiti suze ili izljeve bijesa, ali ne i korisnu informaciju

 problemi u školi

Svaki roditelj ima svoje načine kako doći do korisnih informacija i pomoći djetetu.  Mi ćemo vam ponuditi neke od provjerenih sistema.

Potražite uzorke problema!

Do vrijednih informacije možete doći promatrajući svoje dijete i tražeći uzroke problema. Vraća li se dijete iz škole tužno ili zabrinuto, ima li poteškoća u rješavanju zadataka i pisanju školske zadaće. Ima li dana kada pokušava izbjeći odlazak u školu? Je li riječ o testu iz matemike ili pravopisa? Pratite njegovo ponašanje i zapišite kojim je danima željelo ostati kod kuće. Na taj način možete doći do uzroka pokušaja njegovih bijegova.

Saznajte što je tipično za uzrast vašeg djeteta

Djeca, osobito mlađa, razvijaju se različitom brzinom. Nekima jednostavno treba duže vrijeme kako bi stekli ili savladali neke vještine. Proučite koje su vještine sukladne njegovoj razvojnoj dobi i saznajte u kojim vještinama zaostaje. Tako ćete moći pomoći, bilo razgovorom ili vježbnjem vještina u kojima zaostaje.

Razgovarajte s učiteljem ili učiteljicom

Važno je da ste u kontaktu s učiteljem svoga djeteta. Izmjenjujete informacije i ne mora vam biti neugodno postavljati pitanja, bez obzira na to koliko se ona činila banalnima.

Učitelj s vašim djetetom provodi dovoljno vremena i sigurno ga vrlo dobro poznaje. Poznaje njegove vrline i mane. Reći će vam na čemu morate raditi, gdje su slabe točke, ali i naglasiti u čemu je dijete dobro. Dat će vam korisne savjete, jer ipak je učitelj osoba koja ima bogato iskustvo i puno utakmica u nogama. Važno je naglasiti da učitelji cijene zainteresirane roditelje, dat će vam uvid u problematiku koju je uočio, pa će vam zasigurno njegova opažanja biti izuzetno korisna. Moći ćete pomoći da se dijete osjeća manje frustrirano. Samim tim, bit će mu lakše nadoknaditi nagomilane zaostake.

Uključite i liječnika školske medicine

Možda mislite da liječnici ne znaju mnogo o školskim izazovima. I pitanja o problemima vašeg djeteta biste radije postavili školskom psihologu ili pedagogu. No, vjerujte, liječnik vam također može biti od velike pomoći. Ako postoje problemi u učenju, liječnik pregledom, može isključiti zdravstvene probleme poput lošeg vida ili sluha.

Recite djetetu da će sve biti u redu

Kad djeca imaju unutarnje dvojbe i emocionalne probleme, ne stradavaju samo ocjene. Može stradati i samopoštovanje što je puno teže ispraviti od loših ocjena. Utješite dijete činjenicama da se svi s nečim muče i da se nema čega sramiti. Zbog zaostaka u nastavnom programu i loših ocjena, djeca često dobiju lošu sliku o sebi i nerijetko sami za sebe kažu da su glupa. To odmah morate ispraviti. Ne dopustite da se problemi talože, a dijete sve dublje tone u misli o svojoj nekompetenciji. I, naravno, bez obzira na to koliko god se iznervirali, djetetu ne smijete reći da je glupo. Nešto izgovoreno u afektu, na dijete može djelovati prilično destabilizirajuće.

Otvoreno razgovarajte o svemu

'Svakome je potrebna podrška pa tako i tebi. Ne srami se potražiti savjet i obratiti se za pomoć.' Te rečenice slobodno ponavljate svome djetetu. Uvijek je dobro otvoreno razgovarati s drugim roditeljima. Bit ćete iznenađeni koliko obitelji ima probleme slične vašima i mogu vam pomoći svojim iskustvom, podrškom i informacijama. Povežite se s drugim roditeljima, podijelite iskustva i iznenadit ćete se koliko su vam se neki jednostavni problemi činili nerješivima.

Dublje sagledajte djetetove poteškoće

Ponekad djeca zaostaju u školi zbog nečega što se trenutačno odvija u njihovoj školskoj sredini. Svakim danom rađaju se novi izazovi i problemi koje treba rješavati. Dijete još nije u stanju nositi se s puno različitih izazova. Na primjer, sukob s prijateljim i jedinica iz matematike, definivno će mu biti previše.

Najvažnije je da djetetu budete podrška. Treba znati da ste uvijek tu za njega i da ne postoji ništa što ne može podijeliti s vama ili potražiti vašu pomoć. Vjerujte, podrška koju je ste mu dali kad mu je bilo najteže, nikad vam neće zaboraviti. To znači biti dobar roditelj!

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije