Dijete dolazi iz škole, a vi ga svaki dan dočekujete s istim pitanjem: 'Kako je bilo u školi?' Jeste li već i sami sebi dosadni? Možda. Recimo, moja djeca više i ne odgovaraju na to pitanje. Imam ih troje, prvo kad je krenulo u školu, počela sam s tim pitanjem svakodnevno i čudila se kako ne dobivam odgovor. Drugo, kad je krenulo u školu, nastavila sam s tim pitanjem i, naravno, treće kad je krenulo u školu, ja se još nisam umorila, nego sam i dalje pitala: Kako je bilo danas u školi?

I već se godinama čudim kako ni jedno od njih ama baš nikad nije odgovorilo onako kako sam je očekivala. Ni u jednom trenutku nisam dobila zadovoljavajući odgovor, nego ispod brka, potiho: 'Onak', 'Svakak', 'Nikak'.

I onda sam, eto, kad sam već prvo dijete odškolovala, drugo je već u srednjoj školi, a treće u 6. razredu, naletjela na TikToku, koji btw, pratim čisto iz poslovnih razloga, naišla na dr. Siggie, stručnjakinju za roditeljstvo, koja me pogodila, kako se ono kaže 'baš u sridu'.

@parenting.with.dr.siggie##parentingtips##positiveparenting##realparentingmoments##parentlife##realparenthood##backtoschool♬ original sound - Parenting.With.Dr.Siggie

Njezin je odgovor bio: to je pitanje 'preopćenito za djecu' i zato ne odgovaraju.

Nama je to pitanje kao urođeni refleks, zar ne? Pitati djecu kakav im je bio dan čim su otvorila vrata. Jer, naravno, da kao roditelj želite znati kako je prošao njihov dan budući da su veći dio toga istoga dana odvojeni fizički od vas i nemate uvid u njihov život.

No, Siggie na blag i uviđavan način objašnjava kako zapravo doznati što vas zanima, ali da time ne preopterećujete dijete, nego vodite konverzaciju. 'Naravno da želite čuti da je vaše dijete imalo sjajan dan', kaže ona. 'No imajte na umu da je upravo završilo naporan dan, pun različitih doživljaja. I to je pitanje previše općenito da bi na njega moglo odgovoriti.' Dr. Siggie predlaže da vaša pitanja budu konkretnija. 'Za vrijeme užine, s kim si sjedio/la?' ili 'Je li ti učitelj/ica danas rekao/la nešto zabavno?'

Ona tvrdi da na ovaj način pomažete djetetu da procesuira svoje iskustvo na detaljniji način, ali i pomaže vama da dobijete odgovore koje tražite. Pa, evo, nekih prijedloga za komunikaciju s vašim djetetom:

 1. Što ti se najviše svidjelo danas?
 2. Je li se danas dogodilo nešto zbog čega si se osjećao/la loše?
 3. Što je bilo najzanimljivije što ste danas naučili u školi?
 4. Jesi li danas upoznao novog prijatelja/icu? Kako se zove? Što ti se sviđa kod njega/nje?
 5. Postoji li nešto oko čega trebaš pomoć?
 6. Što si radio/la tijekom odmora?
 7. Što je najgluplje što se dogodilo danas?
 8. Što voliš kod sebe?
 9. Što bi promijenio/la u današnjem danu?
 10. Što bi promijenio/la u školi?
 11. S kimbi u školi volio/la biti prijatelj?
 12. Što nekoga čini dobrim prijateljem?
 13. Jesi li kome danas pomogao/la?
 14. Tko je bio drag prema tebi danas?
 15. Što si primijetio/la što većina vjerojatno nije?
 16. Želim se nasmijati. Ispričaj mi nešto smiješno što se dogodilo danas.
 17. Zbog čega si danas bio/la sretan/a?
 18. Zbog čega si danas bio/la tužan/a?
 19. S kim si se igrao/la?
 20. Jesi li doživio/la neku neugodnost?
 21. Osjećaš li se ugodno u svome razredu?
 22. Je li te učitelj pohvalio?
 23. Jesi li bio/la zabrinut/a?
 24. Jesi li ikad u školi bio/la uplašen?

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Screenshot TikTok, Shutterstock