Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Fuchs i epidemiolozi: Tko bi mogao u školu od sljedećeg tjedna?

Prvo polugodište je počelo, dosad su niži razredi osnovne škole i maturanti mogli ići na nastavu u škole, a svi ostali su bili online. S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju i popuštanje mjera, mnogi se pitamo kada ostali ...

 povratak djece u škole

Nakon jučerašnjeg sastanka ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima, u javnost je iznesen zaključak kako je u Hrvatskoj povoljna epidemiološka situacija u učeničkoj populaciji i da bi se od idućeg tjedna moglo krenuti u postupno otvaranje škola.

No zadnja će riječ ipak biti na županijama, odnosno lokalnim stožerima i epidemiolozima, te će se analizirati trenutna situacija na lokalnim razinama, a župani će tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s nadležnim službama i donijeti odluku o daljnjim oblicima nastave. Više je županija potvrdilo da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, sklone otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan.

Dok su u Krapinsko-zagorskoj županiji od početka polugodišta otvorene srednje škole, osim za maturante, i za učenike završnih razreda trogodišnjih i petogodišnjih škola, Grad Zagreb će svoju definitivnu odluku o tome tko se vraća u škole donijeti u četvrtak, najkasnije u petak.

Situacija po županijama je različita, primjerice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su spremni za lagano popuštanje mjera i, ako epidemiološka situacija i dalje bude povoljna, spremni su otvoriti škole za sve učenike.

U Virovitičko-podravskoj županiji situacija je s epidemijom u školama bila dobra i pri kraju prvoga polugodišta, a župan Igor Andrović kaže da će u utorak znati više nakon sastanka s predstavnicima lokalnog stožera te, kako sada stvari stoje, da nema razloga da se učenici ne vrate u škole sljedeći tjedan.

U Šibensko-kninskoj županiji žele pričekati dok ne dobiju smjernice Centralnog stožera, koji je sklon produženju dosadašnjeg modela školovanja.

Istarski župan Fabrizio Radin smatra kako s otvaranjem škola treba biti oprezan i uzeti u obzir organizacijske mogućnosti te izjavljuje kako su oni ipak odlučili pričekati s popuštanjem mjera zbog činjenice da smo u Europi okruženi veoma zabrinjavajućim epidemiološkim situacijama.

Tekst: S. M.

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije