Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto srednje škole u Zagrebu prelaze na online nastavu!

Premda su rezultati testiranja učenika i djelatnika u zagrebačkim školama na koronavirus dobri, ipak će srednjoškolci u glavnom gradu Hrvatske nastavu pratiti online

Iako to mnogim srednjoškolcima u Zagrebu neće baš biti po volji, nastava će se za njih od sljedećeg ponedjeljka, 14. prosinca, odvijati online, potvrdio je to pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić

Odlučeno je to nakon što su pristigli prvi preliminarni rezultati testiranja učenika i nastavnika provedeni u 19 zagrebačkih škola, objavio je Gradski stožer na konferenciji za medije. Ovo testiranje izvršeno je da bi se uvidjelo koliko je asimptomatskih učenika. Upravo iz rezultata kreirat će se model za opsežnije znanstveno istraživanje u drugom polugodištu školske godine.

Premda će rezultati biti dovršeni i poznati u toku dana, sumarni rezultati pokazuju da se od nešto više od 2000 testiranih učenika, prisutnost asimptomatske zaraze u osnovnim školama pokazala kod 1 posto učenika, a u srednjim školama kod 2,23 posto učenika. 

"To nam potvrđuje da učenici nisu masovni prenositelji virusa Covid-19 te da se virus ne širi u razredima i školama. U 75 posto zagrebačkih razreda gdje se pojavio Covid-19 samo je jedan učenik pozitivan, a u ostatku dva učenika. Zaključili smo da bi bilo dobro uvesti C model za sve učenike srednjih škola od 14. prosinca", kazao je Lovrić. 

Kako iz ovih zaključaka nije jasno zašto onda srednje škole prelaze na model online nastave, Lovrić je objasnio da se C model ne bira zbog zbog rezultata testiranja, već je riječ o preventivnoj mjeri, s obzirom na najave po kojima bi vrhunac zaraze trebao biti koncem prosinca. Trenutačno, od 66 zagrebačkih srednjih škola njih 16 je na online nastavi. Kad su u pitanju zaposlenici škola kojih je testirano 365, asimptomatska zaraženost je 3,29 posto.

Tekst: J. S.
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije