Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog nerealnog broja odlikaša, uvodi se mala matura

Za uspis u srednju školu više se neće gledati samo ocjene, jer one - pokazala je to praksa - ne prate stvarno znanje učenika i kasniji uspjeh u srednjoj školi. Tu odluku Ministarstva znanosti i obrazovanja odobravaju i ravnatelji ...

djevojčica piše malu maturu

Od iduće godine, uz ocjene iz osnovne škole, za upis u željenu srednju školu vrlo će važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi. Zbog ogromnog broja odlikaša u osnovnim školama, posebice u prošloj godini, tijekom online nastave, Ministarstvo znanosti i obrazovanja moralo se uhvatiti u koštac s tim nerealnim stanjem, ali i pritiscima roditelja na nastavnike. Tako će se od iduće godine, osim ocjena, vrednovati i stvarno znanje za upis u srednju školu, baš kao i što je slučaj s upisima na fakultete. Ministar Radovan Fuchs najavio je kako će dati nalog Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje da počne s izradom projekta nacionalnih ispita.

"Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, za HRT.

Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi ravnatelji srednjih škola. Kažu, upisi su nam se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu.

"Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

Izvor: HRT
Fotografija: ProfimediaNajnovije

Najpopularnije