Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što će biti s učeničkim i maturalnim putovanjima?

Škole tvrde kako su putovanja stvar dogovora roditelja i agencija; u agencijama su mišljenja da nema nikakvih prepreka za putovanja u Hrvatskoj, dok učenici znaju jedino to da im je pandemija oduzela neprocjenjivo iskustvo, dio ...

 školska i maturalna putovanja

Početak školske godine vruća je tema ovih dana u javnosti! Većina roditelja, čini se, podržava povratak u školske klupe, a i resorno Ministarstvo odlučno je u namjeri da 7. rujna svi učenici krenu normalno u školu. Pandemija koronavirusa promijenila je u potpunosti život svih nas, ali i nepovratno "otrgnula“ dio bezbrižnog odrastanja djece, posebice onaj dio koji se odnosi na druženje, izlete, zajednička putovanja… Mnogi maturalci i učenička putovanja otkazani su ili odgođeni, a uoči početka nove školske godine njih malo tko spominje. No od Jurice Glavine, direktora jednog od najvećih hrvatskih turoperatora za dječji i omladinski turizam, saznajemo da nije sve tako crno. Naime, od kraja školske godine oni su organizirali 20-ak putovanja mladih, a i rujan izgleda optimistično.

"Škole se odlučuju za putovanje u Hrvatskoj, jer je Hrvatska sigurna destinacija po svim relevantnim kriterijima. Kod nas prednjače domaće grupe iz svih krajeva Hrvatske, a iz inozemstva smo ugostili mlade iz Poljske, Češke i Njemačke. Što se tiče najava za ostatak kolovoza i rujna, ovog trenutka one izgledaju jako dobro. Radi se o mahom hrvatskim školskim grupama i radujemo se ugošćavanju naših školaraca“, kaže Jurica Glavina, napominjući kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je da se školska putovanja ne otkazuju nego da se, kad se za to stvore uvjeti, realiziraju poštujući preporuke meritornih institucija.

"Upravo zbog toga smo kao agencija razvili čitav niz protokola - od redovitog mjerenja temperature do redovite dezinfekcije ruku, prostora i opreme i tako omogućavamo siguran boravak djece u resortu. Školska putovanja iznimno su važan dio odgojno-obrazovnog. Profesori i psiholozi će potvrditi da na putovanjima napokon imaju visoko motivirane učenike koji kroz zabavu uče o ljepotama Hrvatske, razvijaju socijalne vještine, unaprjeđuju komunikaciju, uče o povijesti, umjetnosti, kulturi, toleranciji, usvajaju etičke i moralne principe, razvijaju samostalnost i odgovornost za ispunjavanje preuzetih zadataka, stvaraju nova prijateljstva… S druge strane, što se same turističke industrije tiče, ovaj segment turizma iznimno je važan, osobito zbog mogućeg izostanka očekivanog broja dolazaka inozemnih gostiju zbog pooštravanja mjera na nama važnim emitivnim tržištima. Nerealizacijom školskih putovanja na gubitku su i agencije, hotelijeri, prijevoznici, animatori, ugostitelji, turistički vodiči i svi ostali dionici turističke ponude Hrvatske“, kaže Jurica Glavina.

Djeca su zbog pandemije već pola godine izoliran od normalnog načina života, u kojem je druženje s vršnjacima i iskustva koja stječu tijekom međusobnog druženja, pa i na putovanjima, neprocjenjivo. S time se slaže i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, naglašavajući kako je su maturalna i učenička putovanja, ustvari, ugovor između roditelja i agencije te da je upravo na njima, a ne na školama, odluka o tome hoće li djeca putovati ili ne. I dok je odgoda putovanja u inozemstvo logična, brojni roditelji mišljenja su da bi se za osmaše mogla organizirati putovanja, jer oni ionako putuju unutar Hrvatske, dok bi i maturanti, koji su do sada putovali u inozemstvo, odabrali hrvatsku destinaciju radije nego biti lišeni jedne od najvećih avantura svakog mladog čovjeka.

"U teoriji, odluče li roditelji da djeca idu na putovanje, škola tu ne može mijenjati odluke. Mi, doduše, u planovima za nadolazeću godinu nismo uvrstili izlete i putovanja, ali to ne znači da, promijeni li se epidemiološka situacija, mi ne možemo u bilo kojem trenutku putovanje i organizirati“, kaže prof. Hitrec, napominjući kako su u zagrebačkoj Upravnoj školi, u kojoj je ona ravnateljica, roditelji odlučili za odgođena putovanja, planirana za lipanj, uzeti vaučere od agencije i iskoriste ih na obiteljska putovanja.

Jurica Glavina kaže kako ima roditelja koji su u dvojbi, što je u ovakvim okolnostima i normalno.

"Ključno je stoga da organizator putovanja, zajedno sa svojim partnerima, u uslužnom lancu vrlo jasno prema korisnicima iskomunicira kako je u kontekstu novog normalnog unaprijedio svoje poslovanje i prilagodio ga novonastalim potrebama. To vidimo i u vlastitom slučaju i komunikaciji s roditeljima. Kad tome pridodamo da već mjesec i pol radimo i primamo grupe koje se sigurno i zadovoljno vraćaju kući, roditeljima je puno lakše donijeti odluku jer barataju informacijama, što je danas od presudne važnosti“, zaključuje Jurica Glavina.

Stav o maturalnim i učeničkim putovanjima pokušali smo doznati i od eoidemiloga i drugih članova Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine, koja je ovaj tjedan počela s radom, no njihov odgovor nismo dobili.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije