Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pogledajmo istini u oči! Zašto roditelji ne žele vratiti djecu u školske klupe?

Strah od virusa definitivno nije razlog roditeljske pobude oko povratka u školske klupe - dovoljno je pogledati dječje parkove i sve je više nego jasno!

 povratak u školu nakon pandemije koronavirusa

"Vratiti djecu u školske klupe nekoliko tjedana prije kraja obrazovne godine – koje, praktički, nije ni bilo; prvo zbog štrajka, a potom zbog pandemije koronavirusa – bilo bi krajnje glupo. Svaka čast izuzecima, ali djeca imaju velike rupe u znanju, a na samom kraju školske godine, potpuno bi suludo bilo vratiti ih samo zato da bi učitelji i profesori "izrešetaju“ testovima i usmenim ispitima te tako ispune kvotu u rubrici - vrednovanje znanja. Jer, za znanje ionako nema vremena. No, u ovoj suludoj situaciji, ipak moramo biti iskreni i pitati se koji je glavni razlog tolike pobune među roditeljima i boje li se oni, doista, zaraze novim virusom ili se iza toga krije nešto drugo. Teško se oteti dojmu da je strah od virusa razlog, jer djeca se – vidimo to na svakom koraku! – druže s vršnjacima, igraju po parkovima, odlaze na treninge…, jedino je, čini se, opasno vratiti u školu. Čuli smo i to kako su za djecu jako traumatične te neprestane promjene, pa – eto – sada kada su se naviknuli na školu na daljinu, tjera ih se par tjedana do kraja školske godine u razrede i to po "nemogućim“ epidemiološkim mjerama. No upitamo li tu istu djecu što oni žele, dobit ćemo jasan odgovor – svoje prijatelje i svoju učiteljicu uživo. No škola na daljinu prilika je da se „ugrabe“ bolje ocjene; testove rješavaju roditelji, tete, stričevi…, svatko u svom području; dovoljno je biti aktivan na aplikaciji, lajkati poruke, biti pristojan i držati se rasporeda i evo lake petice iz zalaganja; telefoni rade dok se pišu sastavci, lektire, online testovi… Ova godina je izgubljena, u svakom smislu, ocjene treba zaključiti i točka te pomoći maturantima da im najvažniji ispit njihovog obrazovanja prođe bez problema, ali dok otvaramo granice, pozivamo strance u našu "korona free zemlju“, vježbamo u teretani, kupamo se na bazenima, sjedimo u kafićima ili idemo na izbore, malo je čudno da baš jedino naša djeca ne smiju u školu!“

Pismo ove 47-godišnje majke srednjoškolke i učenika 6. razreda osnovne škole samo je jedan u nizu brojnih komentara koji stižu na našu adresu nakon jučerašnje objave teksta o mogućem popuštanju epidemioloških mjera u školama od 25. svibnja te povratku u škole svih učenika.

"Nadam se da 25. svibnja moj prvašić kreće u školu sa svojim prijateljima koje toliko želi vidjeti. Pa igrališta su puna djece, trgovine isto. Mislite da im ne bi dobro došlo ovih zadnjih mjesec dana provesti sa svojim prijateljima u školi?“, pita se mama Nives u komentarima na našoj Facebook stranici, koja ne može vjerovati koliko je stiglo komentara – protiv povratka u škole.

"Ma kakva škola i povratak u klupe, neka zaključe ocjene. Ishodi učenja? Kao i uvijek, tko hoće naučit i koga roditelji tjeraju, naučit će, a tko neće, neće. Mi koji smo u ratu išli u imali smo puno lošije uvjete i nikakav pristup informacijama, a završili smo škole“, smatra Andrea.

"Djeca nisu ping-pong loptice!“, "Moje sigurno neće ići pa neka mi samo netko nešto kaže“, "Ma dosta više igranja sa živcima pogotovo dječjima!“…, samo su neki od mnogobrojnih komentara na našim društvenim mrežama iz kojih bi se moglo zaključiti kako je ipak većina roditelja odlučila reći "NE!“ školi.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije