Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne stišava se bura oko otvaranja škola! Roditelji masovno mijenjaju odluke, a Vlada odlučila

Preispituje se i ustavnost, ali i financijska i svaka druga isplativost odluke da učenici kojima to roditelji dopuste krenu u školu 11. svibnja

 povratak u škole nakon pandemije koronavirusa

Nakon oštrih kritika i roditelja i nastavnika oko otvaranja škola 11. svibnja, te peticije koju su pokrenuli sindikalisti, u kojoj traže odgodu takve odluke, na stotine vaših poruka i kometara stiže na našu adresu. Oglasili su se i političari iz naših najsjevernijih županija, koji kažu da će prema anketi među roditeljima u školu doći 1,6 % Varaždinaca, 3,8 posto Međimuraca te 0,72 posto učenika Krapinsko-zagorske županije, pa se pitaju - kome je ovo uopće u interesu. No Vlada je odlučila - na sjednici u četvrtak donijeli su odluku kojom su postavljeni uvjeti za početak normalizacije nastave od 11. svibnja i koja predviđa da najveći dio učenika i studenata nastavu i dalje prati na daljinu. Dakle, učenici nižih razreda osnovne škole nastavu će pratiti prema mješvitom modelu 8dio u školama, dio kod kuće), a pojedinim obrazovnim ustanovama dozvolit će se održavanje praktične nastave i vježbi u malim grupama.

Brojni pravni znalci ovih dana propitkuju ustavnost jedne takve odluke, tj. je li obrazovanje time dostupno svakome, pod jednakim uvjetima. Anita Blagojević, izvanredna profesorica s Katedre ustavnih i političkih znanosti Pravnog fakulteta u Osijeku, za Telegram je rekla kako ova pandemija predstavlja pravi test za države, odnosno vlasti u kontekstu provođenja mjera ograničavanja ljudskih prava.

"Čak i ako se možemo složiti oko toga da provođenje nastave na daljinu nije rezultiralo neravnopravnim položajem djece, primjerice u pogledu korištenja informatičke tehnologije ili socio-ekonomskog statusa, otvaranje dječjih vrtića i nižih razreda osnovne škole otvara Pandorinu kutiju novih problema, od kojih su neka prilično ustavnopravno dvojbena. Tu, prije svega, mislim na ostvarivanje prava na jednako obrazovanje. Možemo li govoriti o jednakom obrazovanju kada će neki, a presumpcija je da će se raditi o manjini, ići doista u školu, dok će neki, a moguće je da će to biti većina, i dalje nastaviti obrazovati se na daljinu?”, pita profesorica Blagojević.

Na društvenim mrežama pitali smo naše čitatelje jesu li, nakon objave epidemioloških mjera, odustali od namjere da puste dijete u školu. Većina je potvrdno odgovorila, pa će - čini se - broj učenika u većini škola u Hrvatskoj biti u skladu s onima iz najsjevernijih županija.

"Škola uz ove upute nije škola nego strogo kontrolirana ustanova puna nemogućih pravila i uvjeta. Djeca koja će ići u takvu skolu bit će samo dodatno istraumatizirana. Je li uopće itko uopce razmisljao o socijalnom i drustvenom aspektu škole, kao i o psihosocijalnim potrebama djece?", samo je jedan od komentara na našoj Facebook stranici. Mnogi naši čitatelji smatraju kako se škola trebala otvoriti za svih ili za nikoga, jer otvaramo kafiće, razmatra se i otvaranje teretana, ljudi se masovno druže na svakom koraku, a jedino se u škole ne ide. Drugi tjedan popuštanja mjera, osim toga, nije donio pogoršanje epidemiološke situacije.

"Niži razredi i vrtići počinju raditi iz samo jednog razloga, a to da djeca imaju gdje biti kada roditelji rade", na što, pak, Maja S. kaže: "Ovo nije ni čuvanje djece, nastava počinje u 8 sati. Svatko dolazi po određenom rasporedu, a imaju samo tri sata! Pa tko ima takvo radno vrijeme?".

"Smatram da bi mi od tolikih pravila dijete dobilo PTSP , po meni je zaključivanje ocjena i prekid ove lakrdije jedina opcija", smatra Lidija, dok Tea J. Š. kaže:
"Ne sumnjam uopće u stručnost epidemiologa i nužnost primjene datih preporuka. Medutim, stvar je u mogućnosti primjene konkretnih preporuka i njihovoj učinkovitosti u realnim okvirima. Ovakva odluka ministarstva i guranje izjava na potpis roditeljima izraz je politicke neodgovornosti. Država je, onim roditeljima koji nemaju druge opcije, morala omogučiti da po jedan roditelj ostane uz dijete dok se ne stvore uvjeti u kojima će djeca moći bez opasnosti boraviti u ustanovama koje postoje sa svrhom i razlogom. Ovakva ishitrena rješenja samo su dovela do dodanog administriranja, nepotrebnih papira kojima se nastoje spriječiti možebitne tužbe koje bi mogle uslijediti, umjesto da svima na prvom mjestu bude zaštita prava djece i njihovog zdravlja kao temeljnog ljudskog prava!
Draga ministrice, nije vrijeme za bježanje, već za preuzimanje odgovornosti!"

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije