Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se odgoda otvaranja škola! Roditelji odustaju od slanja djece u školu 11. svibnja

"Svjestan sam da postoji nezadovoljstvo našim uputama, ali mi smo samo dali epidemiološki okvir", kaže prvi čovjek HZJZ-a Krunoslav Capak

 povratak u školu 11. svibnja nakon pandemije koronavirusa

Sindikat hrvatskih učitelja, koji se danas otvorenim pismom obratio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak te ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku, traži da se otvaranje škola, predviđeno za 11. svibnja, odgodi. Iako još uvijek neslužben podatak, anketa provedena među roditeljima, pokazala je kako većina roditelja neće slati djecu u školu, što je očekivano jer - tvrde iz Sindikata - nisu osigurani osnovni preduvjeti za siguran povratak učenika u školske klupe, niti su škole imale dovoljno vremena pripremiti se za novi početak u ovim, posebnim okolnostima.
Prosjek od 13,5 učenika po razredu, o kojem je govorila ministrica Divjak, ne predstavlja realno stanje  u školama, pa se sindikalisti pitaju što će biti ako se pojavi više od devet učenika, koliko ih je predviđeno za svaki razred, a napominju i to da je škola odgojno-obrazovna ustanova, a ne organizirano čuvanje djece. U opširnom pismu osvrnuli su se na činjenicu da se sva odgovornost prebacuje na roditelje, ravnatelje i nastavnike, a veliki broj pitanja još je uvijek ostao neodgovoren, poput onog što s kronično bolesnim nastavnicima ili kako osigurati sve potrebne higijenske uvjete kad čistačice u sustavu obrazovanja ionako već čisti veću kvadraturu od propisane.

"Svjestan sam da postoji nezadovoljstvo našim uputama, ali mi smo odredili epidemiološki okvir, a za sve ostalo trebate se obratiti resornom ministarstvu. Oko 90% situacija oko kojih se izražava nezadovoljstvo, bile su prisutne u školama i prije korone", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj press konferenciji Kriznog stožera. Ministrica Divjak, koja često na svojem Facebooku profilu, komentira aktualna događanja u obrazovnom sustavu, oko uputa se nije oglasila. Ovih dana komunicira jedino s maturantima, s kojima je podijelila novosti oko izmjene sadržaja državne mature te nove Viber grupe za maturante.

"Moja je odluka bila poslati kći u školu, no nakon objave uputa HZJZ-a te nakon što je većina drugih roditelja promijenila odluku, nije mi bilo druge nego odustati od škole 11. svibnja. Nitko iz škole nije vršio pritisak na mene, ali u razgovoru s učiteljicom, bilo je više nego jasno da bi bilo bolje ne poslati dijete u školu, jer je to sve skupa jedan veliki kaos", rekla nam je jedna Zagrepčanka, mama djevojčice koja pohađa 3. razred.

"Ova je godina takva kakva je, bilo bi najbolje da se svi usmjere na to da što bolje organiziraju iduću školsku godinu", kaže Lucija C. na Facebook grupi Roditelji o koronaškoli.

Na toj je virtualnoj grupi podijeljena i poveznica na on-line peticiju Sindikata zaposlenika u hrvatskim školama Preporod, koja će se virtualno potpisivati do 10. svibnja. Peticijom traže povlačenje odluke o pokretanju nastave u školama za učenike razredne nastave i nastavak provođenja Nastave na daljinu, zbog toga što u školama nije moguće stvoriti uvjete za rad propisane Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covida 19; zbog toga što se učenike i radnike u školama izlaže velikoj mogućnosti oboljenja i ponovnom širenju epidemije;  zbog nejednakih uvjeta rada i vrednovanja te stresa koji će učenicima, učiteljima i roditeljima donijeti provedba nezakonitog modela tzv. mješovite nastave;  te - četvrto - zbog toga što roditelji ne raspolažu svim nužnim informacijama potrebnim za odgovorno donošenje odluke o slanju djeteta u školu.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije