Kravlje mlijeko i sve što se iz njega proizvodi, kao npr. jogurt, kravlji sir, tvrdi sir, su prave bombe pune hranjivih tvari. Mlijeko sadrži visokovrijedne bjelančevine i vitamine: A, D, E, K i B. Mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvori superminerala kalcija koji je zadužen za slanje signala od stanice do stanice; živci ga trebaju da bi se mogli prenijeti impulsi od njih do mišića, važan je građevni materijal za kosti i zube. Sve što se od kalcija uskladištilo u kostima dok ste bili dijete ili mlađi odrastao čovjek, ostaje kao rezerva za čitav život. Zbog toga bi djeca trebala popiti oko pola litre mlijeka dnevno, što odgovara jednoj čaši mlijeka, jednoj kriški sira ili jednoj čaši jogurta. 

shutterstock_1845411853.jpg
Shutterstock Mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvori superminerala kalcija

Jesu li mliječni proizvodi zdravi za djecu?
Itekako! Kao što smo već naveli, djeca bi nakon navršene prve godine života trebala popiti oko pola litre mlijeka dnevno - a to može biti kravlje, kozje mlijeko ili mliječna formula namijenjena toj dobi. Ono što nikako nije zdravo su voćni jogurt, puding, kakao i miješana mliječna pića koji često sadrže puno masti i šećera, povrh toga arome, boje i ostale dodatke. Jeste li znali da već 3% voća u jogurtu daje pravo proizvođaču da na njegovo pakiranje stavi naziv "voćni jogurt"?

shutterstock_173318732.jpg
Shutterstock Djeca bi nakon navršene prve godine života trebala popiti oko pola litre mlijeka dnevno

Je li svježe mlijeko bolje od trajnog?
Ne, svježe mlijeko i zagrijavanjem dobiveno trajno mlijeko ne razlikuju se u količini hranjivih tvari koje sadrže. Pripadate li onoj kategoriji ljudi kojima se svježe mlijeko redovito pokvari, za takve je prava alternativa trajno mlijeko. Takvo mlijeko s ranjivo-fiziološkog aspekta ima gotovo jednaku hranjivu vrijednost kao i svježe, odnosno pasterizirano mlijeko. Gubitak vitamina kod mlijeka obrađenog zagrijavanjem je samo 10% veći nego kod pasteriziranog, a u sadržaju kalcija jedva da ima razlike. Jedini nedostatak: trajno mlijeko je manje ukusno.

Što znači 'probiotički'?
Intakna crijevna flora je važna za dobro funkcioniranje obrambenog sustava. Probiotičkim jogurtima dodaju se specijalne bakterije mliječnih kiselina koji se pozitivno odražavaju na crijevnu floru. Naravno, i običan jogurt i mliječni proizvodi koji nisu tretirani zagrijavanjem sadrže žive bakterije mliječne kiseline koje pogoduju zdravijem stanju crijevnog sistema.

shutterstock_675584146.jpg
Shutterstock Probiotičkim jogurtima dodaju se specijalne bakterije koje se pozitivno odražavaju na crijevnu floru

Kad mlijeko izaziva bolest?
Mnogi ljudi ne podnose šećere u mlijeku, tj. laktozu. Takvoj djeci mlijeko najčešće izaziva probleme u probavnom sustavu. Kiseli mliječni proizvodi ili sir u tom su slučaju najbolja alternativa. Osim toga, sve češće se u prodavaonicama može naći mlijeko bez laktoze. Kod alergije na bjelančevine iz mlijeka organizam reagira na komponentu bjelančevne koja se nalazi u mlijeku. Alergija na kravlje mlijeko često se pojavljuje u dječjoj dobi i nestaje nakon nekoliko godina. U oba slučaja je potrebno otići na savjetovanje o prehrambenim navikama da bi djeca dobila sve važne hranjive tvari.

Kako pridobiti dijete koje ne voli mlijeko?
Mlijeko na prvi pogled djeluje dosadno - ne pjeni se i nije šareno. Međutim, ukusno je i daje organizmu snagu. Ako ne vole mlijeko, možete im ponuditi maslac ili svježi sir. Također, okus mlijeka je posve drugačiji u palačinkama, pireu od krumpira i riži na mlijeku. Jogurt i mliječni shakeovi naročito su popularni kod djece. Povremeno je u redu ponuditi im kakao i puding.

shutterstock_182683421.jpg
Shutterstock Ako vaše dijete ne voli mlijeko možete mu ponuditi jogurt i mliječne shakeove koji su naročito popularni kod mališana

Donosimo nekoliko recepata kojima ćete mlijeko i mliječne proizvode učiniti još privlačnijima djetetu:

FROZEN YOGHURT
U blenderu izmiksajte željeno voće i jogurt takav voćni jogurt zamrznite u formi sladoleda na štapiću. Time će djeca biti oduševljena!

MANGOMINT
Izmiksati mesni dio 1 zrelog manga i listiće metvice (po potrebi), dodati 800 ml hladne mlaćenice i zasladiti s malo šećera.

HAPPY BANANA
Potrebne su vam 2 zrele banane, 2 kuglice sladoleda od vanilije, 500 ml kefira, 200 ml mlijeka. Izmiksati banane sa sladoledom, kefirom i mlijekom.

shutterstock_404360872.jpg
Shutterstock Umjesto da ga kupite djetetu možete sami pripremiti sladoled od voća i jogurta