Nakon što ste godinu dana intenzivno uživali u vremenu s bebom, došao je trenutak rastanka. Odjednom se i vi i dijete morate priviknuti na činjenicu da će majka svaki dan više od osam sati izbivati iz obiteljskog doma, što je poprilično stresno za oboje. No tu je i pitanje kamo s djetetom. Bez obzira na to ostaje li u jaslicama, ima li baku i djeda ili tetu čuvalicu, glavna vam je briga hoće li se ono prilagoditi i osjećati voljeno i sigurno. Američke liječnice dr. Carol Cooper i dr. Paula M. Elbirt donose savjete kako da oboje što lakše prebrodite prve tjedne razdvojenosti, ali i otkrivaju koje kvalitete mora imati osoba kojoj ostavljate dijete na čuvanje. 

shutterstock_332361740.jpg
Shutterstock Rastanak s djetetom zna biti stresan i za majku i za bebu

IZBORI ZA ČUVANJE

Jaslice ili vrtić - problem je što se brzo popune, tako da je potrebno čim ranije tražiti mjesto. Mogu biti državni ili u privatnom vlasnišvu, a razlika je u cijeni i broju djece u grupi. Starija dojenčad i djeca predškolske dobi ondje će pronaći osmišljene programe koji su poticajni i zabavni. Iako imaju dovoljan broj osoblja pa se ne može dogoditi da vam zbog bolesti otkažu čuvanje djeteta, promjene odgajatelja mogu biti česte što može uznemiriti vaše dijete. 

shutterstock_1284017200.jpg
Shutterstock Jaslice se brzo popune, tako da ćete možda morati pronaći drugu opciju za čuvanje

Baka i djed - ukoliko imate ovu opciju na raspolaganju to je vjerovatno idealan izbor za početak. Osim što dijete ostavljate s osobama koje poznaje, voli i kojima vjeruje i vi ćete biti opušteniji zbog spoznaje da je dijete na čuvanju kod članova obitelji. S članovima obitelji lakše ćete se dogovoriti oko načina brige za dijete no postoji mogućnost da ih previše opteretite i da će djetetu s vremenom trebati društvo vršnjaka. 

shutterstock_749615776.jpg
Shutterstock Članovi obitelji idealna su opcija za čuvanje vašeg djeteta

Teta čuvalica - ovo je još jedna mogućnost da dijete ostane u svom stanu, okruženju koje poznaje i da dobije individualnu brigu i pažnju. Najčešćče roditelji za njih doznaju usmenom predajom, jer ne moraju imati registriranu djelatnost. No tu se krije i opasnost - svakako je dobro provjeriti osobu kojoj ostavljate dijete na brigu. Još jedan nedostatak je i činjenica da su tete čuvalice skupe. 

shutterstock_1071970724.jpg
Shutterstock Dobro provjerite osobu kojoj ostavljate dijete na čuvanje

Obrt za čuvanje djece - postoje osobe koje u vlastitom domu čuvaju više djece. Zgodna opcija za roditelje koji ne žele da dijete boravi u velikom kolektivu, a istodobno ima mogućnost družiti se s drugom djecom. 

shutterstock_1158884899.jpg
Shutterstock Postoje osobe koje u vlastitom domu čuvaju više djece

PROVJERA TETE ČUVALICE

Dovoljno rano upoznajte dijete i osobu koja će ga čuvati. Postepeno povećavajte sate koje provode zajedno kako bi dijete imalo dosta vremena za prilagodbu. Vašem će djetetu također koristiti ako vidi da se i vi odlično slažete s tetom čuvalicom stoga ju tretirajte kao partnera, a ne kao suparnika. Redovito razgovarajte s njom o problemima i promjenama u razvoju vašeg djeteta i zahvalite na pomoći. Osoba koja će čuvati dijete treba:

 • biti topla i prijateljska 
 • pažljivo slušati i gledati
 • uživati u razgovoru s djetetom o tome što radi
 • biti zabavna i maštovita
 • biti strpljiva i spremna na prilagodbu ritmu djeteta
 • sudjelovati u igri
 • biti korak ispred - predviđati moguće opasne situacije
 • biti dosljedna u tome što dijete smije, a što než
 • zna kako osigurati dom za dijete
 • zna osnove prve pomoći
shutterstock_1465893362.jpg
Shutterstock Prije nego ostavite dijete na čuvanje upoznajte ga s tetom čuvalicom i dajte mu vremena da se privikne na nju

KAKO PREŽIVJETI RASTANAK?

Kako rastu djeca su sve više vezana za vas, a strah od razdvajanja je pokazatelj emocionalnog razvoja. Kad ostavljate dijete ono ne zna hoćete li se vratiti, umirite ga na ove načine:

 • najavite mu 10 do 15 minuta prije odlaska da uskoro idete, ali i napomenite da ćete se kasnije vratiti
 • smireno ga zagrlite i poljubite na rastanku
 • otiđite bez nervoze
 • ne brinite da će vas dijete zaboraviti ili se više vezati za tetu čuvalicu, uvijek ćete biti najvažniji u životu svog djeteta