Afrička kultura odgoj djeteta smatra odgovornošću cijele zajednice, a ne samo roditelja te bake i djedova. U djetetov život uključuju i tetke, stričeve, rođake, susjede i prijatelje. Iako je u našem užurbanom životu teško zamisliti funkcioniranje veće zajednice, mnogi bi se roditelji složili da je ona itekako potrebna.

Suvremeni je način života izgurao zajednice

Tisućama su godina ljudi živjeli u zajednicama radi sigurnosti, socijalizacije i zajedničkih resursa. Naši su mozgovi programirani tako da nam je prirodno živjeti u blizini drugih, dijeliti hranu i alate te se međusobno štititi.

Sa suvremenim smo načinom života dobili mnogo, ali izgubili svoje 'selo', odnosno priliku da odgajamo djecu u zajednicama koje su bile velika podrška roditeljima. Većinski smo se sveli na nuklearne obitelji, odnosno roditelje i djecu. Iz sela smo došli u gradove i za sobom ostavili neke članove obitelji, dok su se neki raselili i na drugi kraj svijeta. Čak i ako živimo blizu svojih najdražih ljudi, ritam života često nam ne dozvoljava da smo dovoljno skupa.

Sebi smo uskratili veliku podršku, a djeci priliku da odrastaju okruženi različitim ljudima, osobnostima te izvorima znanja. Zbog toga se, kao roditelji, često osjećamo rastreseno, preopterećeno i nedovoljno dobro. Premoreni smo od usklađivanja privatnog i poslovnog, bez adekvatne podrške.

Djed, baka i unuci.jpg
Pexels 

Tražite i prihvatite pomoć kad vam je potrebna

O ovom se problemu u posljednje vrijeme sve češće govori, a snažna online roditeljska zajednica jedan je pokazatelja velike potrebe za njom, i van virtualnog svijeta. Nije lako priznati da nam je teško i tražiti pomoć, ali naši najbliži zasigurno žele biti korisni i pomoći nam, kad mogu.

Uspostavljanje zajednice u suvremenom svijetu, mnogo je izazovnije nego nekada, ali nije nemoguće. Započnite s time da otvoreno tražite pomoć bližnjih, kad vam je potrebna. Uključite sve koji vam žele pomoći i podijelite s njima ljepotu i teret odgoja djeteta.

Iskoristite moć suvremenih tehnologija i povežite se s prijateljima i rodbinom koja su vam daleko. Ništa ne može zamijeniti stvarna druženja, ali održavanje odnosa uz redovite video pozive i online druženja, može osnažiti vaš odnos i pomoći vam da se ne osjećate usamljeno.

Vašu zajednicu ne trebate nužno tražiti u obitelji. Možda ćete baš tamo naići na najmanju podršku. Moguće je da su prijatelji vaše pleme ili roditelji djece slične dobi koju ćete upoznati u vrtićima ili na aktivnostima. Sve dok imate volje, nakon radnog dana i obaveza, posvetiti se stvaranju odnosa i kreiranju zajednice, s vremenom će se ona izgraditi.