Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaigrajte s djecom dobre stare igre

Ne postoji bolji način od povezivanja i druženja s djecom od igre. Stoga, ako vam se ne daju igrati samo one igre koje predlaže dijete, podsjetite vi njega na neke druge

Bijeg od morskih pasa

Po sobi, a može i vani, rasporedite papirnate tanjure. Oni predstavljaju kamenje po kojemu se hoda, a okolo je more prepuno moorskih pasa. Cilj je doći s jednoga kraja prostorije na drugi, a ne ugaziti u more. Možete postaviti i dva seta papirnatih tanjura u dvije različite boje pa napraviti natjecanje s djetetom.

Care, care, gospodare, koliko je sati?

Igru može igrati jedan ili oba roditelja s djetetom ili skupina djece. Jedno je dijete car i okrenuto je leđima ostalim sudionicima na otprilike 10 metara (ili koliko već imate prostora). Prvi od sudionika pita: "Care, care, gospodare, koliko je sati?"

Car odgovara u koracima: "2 mišja/3 mravlja/4 klokanska/2 slonovska" i sl. što znači da se ta osoba koja je pitala primiče za korake koje mu je Car rekao. Car to govori u skladu s tim koga bi volio pustiti da pobijedi jer tko prvi stigne do cara, postaje novi car.

A može se i dogoditi da kad mu se netko približi, kaže: "Pao sat u bunar, ne znam koliko je sati." pa se u nekim varijantama igre igrač samo spusti u čučanj ili pak vrati na početak igre.

Ja sam vjetar

Jedno je dijete vjetar i govori: "Ja sam vjetar, dižem prah, zar vas djeco nije strah?" Dok to govori, maše rukama oponašajući vjetar. Može se kao rekvizit uzeti i neki materijal kao plašt. Djeca i roditelji mogu odgovoriti: "Nije nas strah", a vjetar onda kaže: "Ako ja puhnem, sve ću vas uloviti/otpuhati..." Onda djeca i roditelji bježe, a vjetar ih lovi. Koga ulovi, taj je novi vjetar.

Baloni i igla

Jedno je dijete igla, a drugi su baloni. Svi stoje s rukama visoko iznad glave tako da im se jagodice prstiju dodiruju. Tako čine krug balona. Igla kaže: "Ja volim bušiti balone!" Djeca/baloni počnu bježbati, a igla ide i prstom buši balone. Baloni se moraju ispuhati i čučnuti. Tko ostane zadnji, postaje nova igla.

Koja boja nedostaje

Na početku svako dijete i roditelj donese nešto žuto, nešto plavo, nešto crveno... I tako dok ne skupite puno boja. Bilo bi dobro da su to neki sitniji predmeti. Svi se poredaju u neki krug ili na stol. Zatim se zamoli djecu da se okrenu ili zatvore oči dok vi maknete jedan od predmeta i zatim pitate: "Koja boja nedostaje?"

Ovo se može igrati i sa sitnim premetima, ne nužno klasificiranim po boji (mogu biti oblici, veličine predmeta i sl.). Varijacija je još i da dva predmeta samo zamijene mjesto pa pitate: "Tko je s kim zamijenio mjesto?"

, Image: 342270688, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Kuglana

Plastične boce od soka ili mlijeka oboje se u različite boje. Uzme se manja lopta i gađaju se boce. Može se prije toga dogovoriti koja boja nosi više bodova. Svatko ima pravo na dva bacanja u nizu (ako iz prve ne sruši sve boce). I tako deset krugova i zbrajaju se bodovi. Dobro će doći i za vježbanje zbrajanja.

Tekst: M.D.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije