Beskonačno spuštanje niz tobogan, svakodnevni odlasci u park, dječji rođendani i monotone rutine s djecom mogu izazvati snažan osjećaj dosade kod oba roditelja. Ona je normalan dio roditeljstva i ne umanjuje ljubav prema djeci, ali je važno priznati sebi da bi neke dijelove roditeljske rutine najradije preskočili. 

Nedostatak spontanosti i neopterećenosti

Monotonija prvih godina majčinstva iscrpljuje na toliko razina. Ponavljajući rasporedi i rutine dragocjeni su za dijete, ali s vremenom postaju dosadni za roditelje, posebno za majke koje češće ostaju na roditeljskom dopustu.

Žene se sa sjetom prisjećaju razdoblja prije majčinstva u kojemu je vladala neopterećenost i spontanost, a svaki trenutak dosade, brzo se mogao riješiti na toliko načina.

Ako nemate dovoljno vremena za sebe, ne ostvarujete dovoljno kontakata s ljudima izvan svoje obitelji, u potpunosti ste fokusirani na kućanstvo, zadaće, plaćanje računa i nemate adekvatnu pomoć, može vam se učiniti da živite prilično dosadan život. 

Tražite i prihvatite pomoć

Kao što djecu učite da pronalaze kreativna rješenja u dosadnim danima, tako i za sebe morate pronaći načine koji će vam pomoći da prevladate osjećaj dosade.

Nitko vas neće razumjeti bolje od drugih mama. Pronađite društvo mama koje vas razumije, veseli i opušta te pronađite vrijeme za povremena druženja i razgovor o temama koje vas tište.

Izađite iz kuće, čak i kad biste najradije dan provele u pidžami. Lagana šetnja, vožnja biciklom ili trčanje uz omiljenu glazbu, probudit će život u vama i olakšati vam povratak u rutinu.

Tražite i prihvatite pomoć kako biste mogli dio dana izdvojiti za ono što vas puni. Za neke će to biti dobra knjiga, za neke fizička aktivnost, odlazak na kavu ili topla kupka u tišini. Odvažite se ponekad i uvesti malu promjenu u postavljenu rutinu. Rutine su predivne i korisne, ali kada nam prestanu služiti, važno ih je revidirati.