Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moj sin nosi haljine...

Američki glumac i pisac Seth Menachem na svom je blogu na portalu Huffington Post/Parents opisao svoje iskustvo s dvogodišnjim sinom koji se odijeva kao djevojčica

"Svako jutro moja se četverogodišnja kći Sydney penje na stolac i iz ormara izvlači haljinu koju želi odijenuti. Pokušao sam ju odvratiti u drugom smjeru pitajući ju "zašto danas ne bi nosila kratke hlačice?", no ona uvijek ostaje pri svom. Mislim da doista zaslužuje slobodu izabrati ono što ona želi nositi.

Moj sin Asher ima dvije godine. Za njega ujutro biram kratke hlačice i majicu, oblačim ga jer još uvijek nije dovoljno spretan u samostalnom odijevanju. No zato dobro zna svući se sam, i veoma često trga odjeću sa sebe vičući "haljinuuuuuu"...i tako svaki dan iznova. Zatim se penje na stolac i iz ormara vadi neku od sestrinih haljina i govori "želim ovu", počinje svoju priču američki glumac i pisac Seth Menachem na blogu Huffington Posta, kojemo je, priznao je, znalo jako smetati kad je njegov mališan poželio ići van odjeven kao Disneyjeva princeza.

I to više zbog činjenice što će vjerojatno većina pomisliti kako je on taj koji mu je odjenuo haljinu, i kako preko vlastitog sina želi prkositi društvenim normama. Ružni komentari, osuda okoline...na to je bio spreman kad je svome sinu i dopustio da nosi ono što ga veseli i u čemu se osjeća najbolje.

"Kći mog prijatelja slavila je rođendan i bilo smo pozvani na zabavu. Prije nego li smo izašli iz kuće pokušavao sam uvjeriti Ashera da odjene mušku odjeću. Znao sam da će ako se pojavi odjeven kao curica izazvati bujicu pitanja i osudu, a ja jednostavno nisam bio raspoložen za tako nešto.

No Asher je počeo plakati i burno protestirati, više no ijedno jutro prije. I dalje sam ga pokušao uvući u hlače, no on je toliko vrištao da su mu sline iz nosa počele curiti u usta...a ja sam odjednom shvatio da se borim s nečim u što ni sam ne vjerujem. Zbog mene se moj sin osjećao loše, zbog nečeg zbog čega se ne bi trebao tako osjećati. Tada sam prestao. Zagrlio sam ga i ispričao mu se, te mu ponovno odjenuo crvenu haljinu i šljokičaste cipele njegove sestre", napisao je Seth koji je uz odobravanje nekolicine prisutnih na zabavi, ipak naišao na osudu mnogih.

"Jedan mi je čovjek rekao: "Ne misliš li da je to smiješno? Ta ovdje je puno djece. Ne želiš valjda da ga vide takvog?", dok je drugi rekao: "Želiš da ti sin bude gej?", piše nadalje Seth koji je ostao smiren te im najbolje što je mogao objasnio kako ne postoji nikakva poveznica između muške djece koja nose haljine i gej osoba.

"Sjećam se da mi je moj gej prijatelj jednom rekao: "Samo da znaš, nisam nosio haljine kad sam bio dijete", čime mi je htio reći da se ne moram brinuti, da moje dijete nije gej poput njega. Taj oženjeni gej muškarac je samo žeilo da se ja osjećam bolje s problemom koji u biti nije ni postojao. Ako je moj sin gej, to je u redu. Možda jest, možda nije. Možda će uvijek nositi haljine, a možda neće. Na to ne mogu utjecati. Jedino ga mogu podržati. Najtužnija stvar u cijeloj priči oko ove zamjene spola, jest to što sam tek sada naučio kako se osjeća moj prijatelj gej zato što je gej", prisjetio se, a onda opisao još jednu situaciju.

"Obično dolazim kući prije supruge, tako je bilo i te večeri, stoga sam krenuo izaći s djecom izvesti psa u šetnju. Kad smo se spremali, kći se odnosila prema Asheru kao prema svojoj lutki, isprobavala mu je različite haljine, cipele...a onda mi je rekla da i ona želi da i ja odjenem haljinu. Rekao sam: "Ne. " No stala me moliti, pa sam joj rekao: "Ljudi će mi se smijati." A ona mi je uzvratila: "Ako ti se budu smijali, ja ću im reći da odu." Više se nisam mogao prepirati s njom pa sam odjenuo rastezljivu haljinu svoje supruge. Šetali smo psa po kvartu, a to zadovoljstvo na licima moje djece zbog činjenice da i njihov otac nosi haljinu, potpuno je izbrisao onaj osjećaj nelagode u meni."

Izvor: Huffington Post/Seth Menachem

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije